Владимир Путин е всеизвестен с психологическите си трикове преди срещи с чуждестранни лидери - един от тях е да принуждава президенти, премиери и други ръководители на делегации да го чакат, без да знаят кога ще бъдат допуснати до среща. Понякога закъснението му е толкова голямо, че отсрещната страна започва да се пита дали изобщо разговорът ще се проведе.

През 2008 г. например тогавашният министър-председател на България Сергей Станишев чака цели 3 часа, преди да бъде приет в Сочи - с формалното обяснение, че по-ранен ангажимент на Путин се е удължил. Ангела Меркел също познава методите му, защото няколко пъти се е налагало да променя графика си като канцлер на Германия заради капризите на руския президент.

Виктор Янукович става жертва на една от най-дългите "дупки" между насрочена и проведена среща на Путин през 2012 г. в Ялта. Украинският президент е накаран да чака близо 4 часа, защото Путин изненадващо засякъл по пътя мотористи от групировката "Нощните вълци", с които е голям приятел.

Подобна сцена се разиграва и през 2020 г. в Кремъл, когато гост на Путин е не кой да е, а турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който идва в Москва за преговори по повод напрежението в Сирия.

Камерите на руските медии следят как Ердоган и доста солидна делегация от министри и длъжностни лица от Турция стоят прави в приемната, но вратата на Путин не се отваря. Изчакването продължава 2 минути, но е като "вечност" от гледна точка на пренебрежението, което руският президент демонстрира.

Сега обаче Ердоган реши да вземе реванш - и то в момент, в който Путин се намира в най-слабата си позиция спрямо международната общност заради войната в Украйна, довела до дипломатическата и икономическа изолация на Русия.

Владимир Путин беше принуден да "опита собственото си лекарство", както коментират световните медии, след като остана да чака Ердоган в продължение на около една минута, изправен пред фоторепортери в Иран.

Техеран е първата чуждестранна столица на държава извън бившия СССР, в която Путин е поканен на посещение след военната инвазия в Украйна.

Раздразнението му от умишленото забавяне на официалната среща с турския президент си пролича по езика на тялото му - той гледа в земята, пристъпва от крак на крак, прави нервни мимики и очевидно не е доволен от положението си.

Ердоган е в по-силна позиция заради ролята, която пое след руското нахлуване в Украйна - на своеобразен посредник между агресора и нападнатата страна. Турция поддържа близки отношения както с Москва, така и с Киев. Още повече - Ердоган е лидер на държава-член на НАТО.

Ходът му спрямо Путин беше разчетен като пример за сериозната промяна в баланса на силите, особено що се отнася до личното отношение спрямо президента на Русия заради непризнаването на международния ред.

И все пак - протоколното ръкостискане се случи, макар и със забавяне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023