Снимка: © twitter.com/Ilhan Kyuchyuk

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк попадна в „черния списък“ на Китай. Членът на Комисията за външна политика на Европейския парламент и още четирима депутати от ЕП са наказани от Пекин като реципрочна мярка на санкциите, въведени от Съвета на ЕС срещу китайски граждани и организации заради репресиите над мюсюлманското малцинство на уйгурите в областта Синцзян.

В сайта на китайското външно министерство се вижда, че Кючюк, Райнхард Бутикофер (Германия), Михаел Галер (Германия), Рафаел Глюксман (Франция) и Мириам Лексман (Словакия) от ЕП са получили забрана за достъп до територията на Китай, Хонконг и Макао. Същото важи за семействата им, а компании, свързани с тях, не могат да функционират в азиатската страна.

Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян. Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата „Сахаров“ на ЕП. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.

Пекин не позволява външна намеса във вътрешните работи от години насам и отговаря на призивите за освобождаване на уйгурите със санкции.

Според председателя на ЕП Давид Сасоли – в този случай мерките, предприети от Китай са „неприемливи“ и ще имат последствия. „Правата на човека са неотменни“, написа той в Twitter.

Сред санкционираните евродепутати са още Сьорд Сьордсма от Нидерландия, Самюел Коголати от Белгия и латвиецът Довиле Шакалене. Немският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден също са наказани.

Преди това Съветът на ЕС одобри въвеждане на санкции срещу 11 физически лица, 4 организации и една компания в Китай заради нарушаването на човешките права. Сред санкционираните са четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в Синцзян, които са със замразени авоари и забрана за достъп до територията на съюза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС ще отпусне още половин млрд. евро военна помощ за Украйна

Така общата сума за военна помощ за Украйна, идваща от ЕС достига до 2 млрд. евро

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява