Снимка: © twitter.com/Ilhan Kyuchyuk

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк попадна в „черния списък“ на Китай. Членът на Комисията за външна политика на Европейския парламент и още четирима депутати от ЕП са наказани от Пекин като реципрочна мярка на санкциите, въведени от Съвета на ЕС срещу китайски граждани и организации заради репресиите над мюсюлманското малцинство на уйгурите в областта Синцзян.

В сайта на китайското външно министерство се вижда, че Кючюк, Райнхард Бутикофер (Германия), Михаел Галер (Германия), Рафаел Глюксман (Франция) и Мириам Лексман (Словакия) от ЕП са получили забрана за достъп до територията на Китай, Хонконг и Макао. Същото важи за семействата им, а компании, свързани с тях, не могат да функционират в азиатската страна.

Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян. Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата „Сахаров“ на ЕП. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.

Пекин не позволява външна намеса във вътрешните работи от години насам и отговаря на призивите за освобождаване на уйгурите със санкции.

Според председателя на ЕП Давид Сасоли – в този случай мерките, предприети от Китай са „неприемливи“ и ще имат последствия. „Правата на човека са неотменни“, написа той в Twitter.

Сред санкционираните евродепутати са още Сьорд Сьордсма от Нидерландия, Самюел Коголати от Белгия и латвиецът Довиле Шакалене. Немският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден също са наказани.

Преди това Съветът на ЕС одобри въвеждане на санкции срещу 11 физически лица, 4 организации и една компания в Китай заради нарушаването на човешките права. Сред санкционираните са четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в Синцзян, които са със замразени авоари и забрана за достъп до територията на съюза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ