ЕС иска 30 дневна забрана за пътувания Снимка: © Getty Images

Европейската комисия предложи забрана на всички пътувания към Европейския съюз, които не са от първа необходимост. Ограничението ще е валидно най-малко за период от 30 дни и ще влезе в сила в момента, в който държавите членки приемат предложението.

Освен държавите от Шенгенското пространство, България, Хърватия, Кипър и Румъния, които все още не са официални членове на Шенген, също ще бъдат поканени да приложат забраната. Ирландия и Великобритания също не са сред 26-те членки на зоната, те също са призовани да се съгласят с мярката, въпреки че границата между тях двете няма да бъде засегната.

„Здравната ни система е под огромно напрежение. Затова страните-членки взеха категорични мерки за забавяне на разпространяването на вируса. Тези мерки са ефективни само ако са координирани – това е причината да предложим днес нови гранични ограничения,“ заяви президентът на комисията Урсула Фон дер Лайен.

“Трябва да намалим напрежението над здравната си система. В Европа сме засегнати тежко от вируса. Колкото по-малко пътуваме, толкова повече ще ограничим разпространението му. Информирах партньорите ни от G7 за предложението си към държавите членки да бъдат временно преустановени полетите към ЕС, които не са по първа необходимост,“ съобщи тя.

Фон дер Лайен добави, че 30-дневният период може да бъде удължен, ако е нужно. Забраната няма да важи за дългогодишни граждани от страни от Европейския съюз, членове на семействата на граждани от страни на ЕС и дипломати, както и за медицински лица, изследователи и експерти, ангажирани в справянето с пандемията от коронавируса.

Дания, Полша, Чехия, Латвия, Словакия, Кипър и Литва вече затвориха границите си в опит да спрат разпространението на вируса, а Германия наложи ограничения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024