ЕС иска 30 дневна забрана за пътувания Снимка: © Getty Images

Европейската комисия предложи забрана на всички пътувания към Европейския съюз, които не са от първа необходимост. Ограничението ще е валидно най-малко за период от 30 дни и ще влезе в сила в момента, в който държавите членки приемат предложението.

Освен държавите от Шенгенското пространство, България, Хърватия, Кипър и Румъния, които все още не са официални членове на Шенген, също ще бъдат поканени да приложат забраната. Ирландия и Великобритания също не са сред 26-те членки на зоната, те също са призовани да се съгласят с мярката, въпреки че границата между тях двете няма да бъде засегната.

„Здравната ни система е под огромно напрежение. Затова страните-членки взеха категорични мерки за забавяне на разпространяването на вируса. Тези мерки са ефективни само ако са координирани – това е причината да предложим днес нови гранични ограничения,“ заяви президентът на комисията Урсула Фон дер Лайен.

“Трябва да намалим напрежението над здравната си система. В Европа сме засегнати тежко от вируса. Колкото по-малко пътуваме, толкова повече ще ограничим разпространението му. Информирах партньорите ни от G7 за предложението си към държавите членки да бъдат временно преустановени полетите към ЕС, които не са по първа необходимост,“ съобщи тя.

Фон дер Лайен добави, че 30-дневният период може да бъде удължен, ако е нужно. Забраната няма да важи за дългогодишни граждани от страни от Европейския съюз, членове на семействата на граждани от страни на ЕС и дипломати, както и за медицински лица, изследователи и експерти, ангажирани в справянето с пандемията от коронавируса.

Дания, Полша, Чехия, Латвия, Словакия, Кипър и Литва вече затвориха границите си в опит да спрат разпространението на вируса, а Германия наложи ограничения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022