Снимка: © getty images

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова държавите-членки да използват бюджета на ЕС за следващите 7 години като нова форма на следвоенния план "Маршал" за възстановяване на икономиката в Европа. 

"Знаем, че в тази криза се нуждаем от бързи отговоир. Не може да се бавим 1, 2 или 3 години, за да измислим нови инструменти за справяне. Най-силният ни инструмент е многогодишната финансова рамка. Искаме да я оформим така, че тя да бъде съществена част от плана ни за възстановяване. Мнозина призовават за нещо, което определят като нов "план Маршал". Мисля, че европейският бюджет може да бъде планът Маршал, който да съставим заедно за европейските народи", каза Фон дер Лайен по време на брифинг. 

В четвъртък италианският вестник "Ла Република" публикува писмо от председателя на ЕК, в което тя призовава за повече солидарност на европейско ниво за справяне с пандемията от коронавируса. 

Фон дер Лайен обещава, че ЕС ще отдели до 100 млрд. евро за помощ на най-тежко засегнатите държави в съюза, като се започне от Италия. Парите ще се използват за покриване на разходите за заплати и за запазване на работните места. 

Схемата за помощ, която ЕС готви, все още не е описана в детайли. 

В писмото си до италианското общество, Фон дер Лайен признава, че в първите дни на кризата с коронавируса, много от страните в ЕС са се фокусирали изцяло върху собствените си проблеми, което тя определя като "вредно". 

Тя посочва, че ЕК иска "всяко евро, което все още е налично в годишния бюджет на ЕС" да се похарчи за справяне с последиците от пандемията. 

"Само солидарността ще ни помогне да излезем от тази криза. Дистанцирането между европейските държави поставя в риск всеки от нас", пише Урсула фон дер Лайен. 

Въпреки това председателят на ЕК не заема позиция в подкрепа на призива на Италия и още 8 държави от ЕС за изтеглянето на общ европейски дълг чрез т.нар. "коронаоблигации". Предложението, което беше подкрепено от редица европейски икономисти и политически лидери, се сблъсква със съпротива от страна на властите в Германия и Нидерландия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени