ЕС подготвя нов фонд от 20 млрд. евро специално за военна помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Европейският съюз обмисля да създаде специален фонд от 20 млрд. евро, с които в рамките на 4 години да се поддържа въоръжението на украйнската армия. Това съобщава европейското издание Politico, като се позовава на дипломатически източници, запознати с проектоплана. Очакванията са той да бъде сред темите на заседанието на външните министри на страните от ЕС в четвъртък, а евентуалното му окончателно приемане да се случи през септември.

Брюксел предвижда чрез фонда да подпомогне страните от съюза, които закупуват и даряват боеприпаси и оръжие на Киев, да покрият собствените си разходи. Тоест не става дума за преки финансови дарения за Украйна. Със средства от фонда ще се заплаща и за обучение на украинските войници, гласи още черновата на проекта.

Новото предложение за военно финансиране с цел подпомагане на нападната от Русия страна е изпратено на страните членки на ЕС в понеделник - преди срещата на външните министри в четвъртък.

Допреди началото на войната в Украйна щеше да бъде немислимо ЕС да субсидира доставки на оръжия до военна зона. Сега подобно споразумение е напът да бъде договорено в дългосрочен план, пише още европейското издание. Финансирането ще се осъществи през вече съществуващия Европейски механизъм за мир. Това е формат, в който и България участва. По отношение на поддържането и възстановяването на военни запаси в страните от ЕС, които даряват оръжие на Киев, за да се защитава от руските атаки, ЕС вече отпусна 1 млрд евро. С тях трябва да се осигурят боеприпаси в рамките на 1 година. Сделката се координира от Европейската агенция по отбрана, но по време на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, България отказа участие. С идването на власт на кабинета "Денков" дойде заявката на военния министър Тодор Тагарев за ревизия на тази позиция.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел намекна за идеята за създаване ва голям и многогодишен фонд за военна помощ за Украйна още миналия месец по време на срещата на върха на лидерите на евросъюза.

„Трябва да направите Украйна способна да се защитава. Европейският фонд за мир за Украйна може би трябва да се превърне в нов украински отбранителен фонд“, заяви тогава Борел, цитиран от Politico.

Предложението за специален военен фонд е част от по-широките усилия ЕС да покаже своя дългосрочен ангажимент към Украйна. Инициативата потенциално ще увеличи размера на военната помощ за Украйна 5 пъти спрямо отделените до момента средства за целта, които възлизат на 4 милиарда евро.

Дипломатическото ведомство на ЕС, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), също така изготви план. Службата предлага серия от ангажименти в областта на сигурността, които ЕС може да поеме към Украйна през следващите години.

Отделянето на до 20 милиарда евро от ЕС за украинската отбрана в допълнение към 50-те милиарда евро, които Съюзът смята да отдели за невоенна помощ, ще позволи европейските лидери да изпратят съобщение на Москва, че са готови да направят всичко необходимо, за да подкрепят Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024