ЕС подписа газова сделка с Египет и Израел в опит да прекрати руската си енергийна зависимост Снимка: © Getty Images

Израел и Египет ще увеличат износа на газ за Европейския съюз съгласно споразумение, сключено в опит блока да прекрати руската си енергийна зависимост.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща облекчение на стойност 100 млн. евро за продоволствена сигурност в Египет. Страната страда от недостиг на зърно заради последиците от войната в Украйна.

„Войната на Русия срещу Украйна разкри нашата европейска зависимост от руските изкопаеми горива и ние искаме да се отървем от тази зависимост. Искаме да диверсифицираме до надеждни доставчици, а Египет е надежден партньор, каза фон дер Лайен на съвместна пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси.

Тя обеща във вторник, по време на посещение в Израел, Съюзът да се противопостави срещу Русия за използването на изкопаемите горива за „шантаж“ на европейски държави.

Споразумението за износ на газ между Египет, Израел и ЕС беше подписан на Източносредиземноморския газов форум. В него се казва, че трите страни „ще се стремят да работят заедно за осигуряване на стабилна доставка на природен газ за ЕС, която е в съответствие с дългосрочните цели за декарбонизация и се основава на принципа на пазарно ориентирано ценообразуване“.

В него също се посочва, че израелският газ „може да бъде доставян“ чрез инфраструктура за втечнен природен газ в Египет.

По силата на сделка от 2020 г. Израел изнася газ от офшорно находище за Египет, където се втечнява и доставя до европейските страни. Но значително увеличение на износа от Израел през Египет ще изисква големи дългосрочни инвестиции в инфраструктура.

„Започваме да използваме пълния потенциал на отношенията между ЕС и Египет, като поставяме прехода към чиста енергия и борбата срещу изменението на климата в сърцето на нашето партньорство“, каза още фон дер Лайен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024