ЕС предлага осми пакет санкции, с който да накара Русия "да си плати" Снимка: © Getty Images

Европейската комисия предлага нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които да включват по-строги търговски ограничения и таван на цените на петрола за трети страни. Намеренията бяха изразени в сряда от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Новият пакет от санкции идва след обявената от Кремъл частична мобилизация в страната и "референдумите" за анексиране на окупираните от Русия украински райони, които западните държави не признават.

"Не приемаме нито фалшивите референдуми, нито каквото и да било анексиране в Украйна. И сме решени да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация", заяви фон дер Лайен.

Предложението ще бъде изпратено до 27-те държави членки на ЕС, които ще трябва да постигнат споразумения около новите мерки. Това обаче може да отнеме време.

⚪ Какви ще са новите санкции?

Предложеният кръг от санкции ще въведе нови забрани за внос, за да не се допускат определени руски продукти на пазара на ЕС, и ще лиши Кремъл от приходи в размер на 7 млрд. евро, обясни председателят на ЕК.

Ще бъде забранен и износът на стоки, произведени в ЕС, особено на ключови технологии, използвани в руската армия, като авиационни, електронни и химически компоненти.

"Тези нови забрани за износ допълнително ще отслабят икономическата база на Русия и ще отслабят капацитета ѝ за модернизация", изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Осмият пакет от санкции ще включва още мерки срещу лица, подпомагащи военните усилия на Владимир Путин.

Други мерки в новия пакет включват допълнителни забрани за износ към Русия, като например за допълнителни авиационни изделия, електронни компоненти и специфични химически вещества. Ще бъдат въведени и допълнителни ограничения за предоставяне на европейски услуги на Русия и забрана за участие на граждани на ЕС в управителните съвети на руски държавни предприятия.

ЕС иска също така да наложи санкции на повече лица, включително на тези, които са участвали в организирането на референдумите, както и за лица, които заобикалят наложените вече забрани.

Мерките досега

Откакто Кремъл започна войната си в Украйна на 24 февруари, блокът наложи шест пакета от санкции срещу Русия, както и седми допълнителен пакет за подобряване на тяхната ефективност.

Те включват петролно ембарго, строги ограничения върху автомобилния и морския транспорт, изключване на ключови руски банки от системата SWIFT и спиране на достъпа до държавни медии, обвинени в разпространяване на дезинформация и провоенна пропаганда.

Освен това Европейският съюз е включил в черния списък общо 1206 физически лица, включително самия Путин и неговия министър на външните работи Сергей Лавров, заедно с други 108 юридически лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024