ЕС предлага осми пакет санкции, с който да накара Русия "да си плати" Снимка: © Getty Images

Европейската комисия предлага нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които да включват по-строги търговски ограничения и таван на цените на петрола за трети страни. Намеренията бяха изразени в сряда от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Новият пакет от санкции идва след обявената от Кремъл частична мобилизация в страната и "референдумите" за анексиране на окупираните от Русия украински райони, които западните държави не признават.

"Не приемаме нито фалшивите референдуми, нито каквото и да било анексиране в Украйна. И сме решени да накараме Кремъл да плати цената за тази по-нататъшна ескалация", заяви фон дер Лайен.

Предложението ще бъде изпратено до 27-те държави членки на ЕС, които ще трябва да постигнат споразумения около новите мерки. Това обаче може да отнеме време.

⚪ Какви ще са новите санкции?

Предложеният кръг от санкции ще въведе нови забрани за внос, за да не се допускат определени руски продукти на пазара на ЕС, и ще лиши Кремъл от приходи в размер на 7 млрд. евро, обясни председателят на ЕК.

Ще бъде забранен и износът на стоки, произведени в ЕС, особено на ключови технологии, използвани в руската армия, като авиационни, електронни и химически компоненти.

"Тези нови забрани за износ допълнително ще отслабят икономическата база на Русия и ще отслабят капацитета ѝ за модернизация", изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Осмият пакет от санкции ще включва още мерки срещу лица, подпомагащи военните усилия на Владимир Путин.

Други мерки в новия пакет включват допълнителни забрани за износ към Русия, като например за допълнителни авиационни изделия, електронни компоненти и специфични химически вещества. Ще бъдат въведени и допълнителни ограничения за предоставяне на европейски услуги на Русия и забрана за участие на граждани на ЕС в управителните съвети на руски държавни предприятия.

ЕС иска също така да наложи санкции на повече лица, включително на тези, които са участвали в организирането на референдумите, както и за лица, които заобикалят наложените вече забрани.

Мерките досега

Откакто Кремъл започна войната си в Украйна на 24 февруари, блокът наложи шест пакета от санкции срещу Русия, както и седми допълнителен пакет за подобряване на тяхната ефективност.

Те включват петролно ембарго, строги ограничения върху автомобилния и морския транспорт, изключване на ключови руски банки от системата SWIFT и спиране на достъпа до държавни медии, обвинени в разпространяване на дезинформация и провоенна пропаганда.

Освен това Европейският съюз е включил в черния списък общо 1206 физически лица, включително самия Путин и неговия министър на външните работи Сергей Лавров, заедно с други 108 юридически лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022