ЕС с консенсус за петролното ембарго: "Прекъсваме огромен източник на финансиране за руската военна машина" Снимка: © consilium.europa.eu

Лидерите на страните членки на ЕС се споразумяха за петролното ембарго срещу Русия.

Повече от две трети от доставките на руски петрол за ЕС ще бъдат засегнати от забраната за внос, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на среща на върха в Брюксел във вторник вечерта. До края на годината се очаква забраната да е върху 90% от руския петрол.

Белгиецът написа в Twitter за максимален натиск върху Русия, прекъсвайки огромен източник на финансиране за нейната военна машина.

Основната пречка за шестия пакет от мерки срещу Москва беше унгарският премиер Виктор Орбан.

Kомпрoмисът предвижда за момента да бъдат блокирани само доставките на руски петрол по море - по настояване на Унгария. Ще бъде възможен единствено транспортът по тръбопровода "Дружба". Към него са свързани и рафинерии в Източна Германия и Полша, както и в Словакия и Чехия. Въпреки това Германия и Полша вече ясно дадоха да се разбере, че не искат да се възползват от изключенията.

България също получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години. Според оценки на мозъчния тръст на ЕС Bruegel, страните от ЕС все още харчат около 450 милиона евро на ден за петрол от Русия. Поради допълнителния отказ от страна на Германия и Полша, се очаква, че Русия ще може да продаде само една десета от предишния обем петрол на ЕС през следващата година.

В рамките на Шестия пакет страните от ЕС също се съгласиха да последват предложението на Европейската комисия и да изключат най-голямата руска финансова институция Сбербанк от платежната система Swift, както и да отнемат лиценза за излъчване на други три руски държавни медии. Засегнати са руският държавен телевизионен новинарски канал "Русия 24" (Россия 24) и държавните оператори RTR Planeta и TV Centre.

Освен санкционните мерки срещу Москва, ЕС постигна съгласие и за предоставянето на помощ за Украйна в размер на девет милиарда евро, с които да бъдат покрити "непосредствените нужди от ликвидност". Очаква се парите да са под формата на нисколихвени дългосрочни заеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023