ЕС с още санкции срещу Русия: забрана за внос на руска стомана и износ на луксозни стоки Снимка: © Getty Images

Европейският съюз обяви четвърти пакет от санкции срещу Русия заради военната инвазия в Украйна. Това съобщи френското председателство на Съвета на ЕС в официалния си профил в Туитър.

Очаква се новите санкции да включват забрана за внос на руска стомана и желязо в страните от ЕС, забрана за износ на луксозни стоки, включително за автомобили на стойност над 50 000 евро, както и забрана за инвестиции в петролни компании и в енергийния сектор на Русия.

ЕС е одобрил и декларация до Световната търговска организация (СТО) за отмяна на статута на Русия като “най-облагодетелствана нация”, съобщи още френското европредседателство. Спира се и разглеждането на молбата на Беларус за присъединяване към СТО, гласи решението.

Статутът “най-облагодетелствана нация” дава право членовете на СТО да се възползват от ниски тарифи за търговия, високи квоти за внос и по-малко търговски бариери пред обмена на стоки и услуги. Отнемането на този статут изпраща сигнал, че западните съюзници не смятат Русия за икономически партньор, макар й отмяната му сама по себе си да не променя условията за търговия. Решението обаче отваря възможност за забрана за търговия или налагане на наказателни тарифи за руски стоки, което на практика може да постави Русия редом до страни като Северна Корея и Иран, припомня “Ройтерс”.

В четвъртия пакет от санкции на ЕС срещу режима в Москва се очакват и нови индивидуални мерки срещу олигарха Роман Абрамович, собственик на английния футболен клуб „Челси“, както и срещу 14 други лица от списъка на ЕС за санкционирани руски милиардери. До момента Съюзът е приложил санкции срещу общо 862 физически и 53 юридически лица.

Обявяването на пакета от санкции е в съответствие решенията на лидерите на страните членки на ЕС, взети по време на Срещата на върха във Версай миналата седмица.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тогава обяви, че ЕС работи за замразяване на правата на Русия като член на водещи международни институции, включително Международния валутен фонд и Световната банка. Тя заяви, че четвъртият пакет от санкции допълнително ще изолира Русия „и ще източи ресурсите, които Москва използва за финансиране на тази варварска война“.

От началото на военната инвазия в Украйна ЕС предприе строги мерки, насочени срещу руския президент Владимир Путин, руските олигарси и срещу финансовата система на страната. САЩ, Великобритания и Канада също обявиха ограничения, насочени срещу руската търговия, достъпа до пазари и срещу енергийния сектор на Русия.

Евролидерите не дадоха бърза писта на Украйна за членство в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024