Снимка: © Getty Images

В петък лидерите на ЕС осъдиха Русия за "непровокирана и неоправдана военна агресия" и обещаха „непоколебима подкрепа“ за Украйна и за бежанците. Те обаче не пожелаха да дадат бърза писта за процеса по присъединяване на Киев към ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски.

В изявление, публикувано след многочасови дебати на срещата на върха на Европейския съвет във Версайския дворец, лидерите признаха „европейските стремежи и европейския избор на Украйна". Отбелязаха, че молбата ѝ за членство е била бързо предадена на Европейската комисия за становище - началният етап от дългия процес към обявяването ѝ за страна кандидатка за ЕС.

Лидерите, включително Кирил Петков, все пак изразиха готовност да доближат Украйна към ЕС в политическо отношение, докато трае целият процес. "В очакване на този процес и без забавяне ще продължим да укрепваме връзките си и да задълбочаваме партньорството си, за да подкрепим Украйна в нейния европейски път. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство“.

Изявлението беше публикувано малко след 3 ч. сутринта в петък местно време, в края на първия ден от двудневната среща на върха.

Въпреки че в становището недвусмислено се изразява намерението на ЕС да помогне на Украйна, включително с политическа и финансова помощ и временна закрила за бежанците, блокът не предлага гаранцията за членство, която Зеленски поиска, пише Politico.

Редица държави от ЕС, начело с Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване - дори за Украйна, която е подложена на масова военна атака от страна на Русия.

"Мисля, че всички признахме изключително трудната ситуация, в която се намира Украйна", заяви нидерландският министър-председател Марк Рюте в петък. "Всички са наистина шокирани“. Рюте каза, че ЕС вече разглежда молбата на Киев с „безпрецедентна бързина“, но заяви, че оценката на Комисията "ще отнеме време - месеци, може би години, преди да се стигне до нещо съществено“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи предоставяне на допълнителна помощ в размер на 500 млн. евро чрез така наречения Европейски механизъм за мир на ЕС, който се използва за предоставяне на военна помощ на Киев.

Лидерите обещаха да помогнат на страната да се възстанови след войната, ако тя не бъде окупирана от Русия и Владимир Путин.

"Ангажираме се да окажем подкрепа за възстановяването на демократична Украйна, след като руското нападение бъде прекратено", заявиха лидерите. "Решени сме да засилим още повече натиска си върху Русия и Беларус. Приехме значителни санкции и продължаваме да сме готови да действаме бързо с допълнителни санкции“.

Президентът на Литва Гитанас Науседа, чиято страна се беше застъпила за ускорено одобрение на кандидатурата на Украйна за членство, се опита да представи резултата като голям пробив. "Историческа нощ във Версай", написа той в Twitter. "След пет часа разгорещени дискусии лидерите на ЕС казаха "да" на украинската евроинтеграция“.

Това общо "да" обаче никога не е било под съмнение, пише Politico. Въпросът не е дали, а кога.

В изявлението си лидерите на страните членки на ЕС отбелязаха също, че Съветът е поискал от ЕК да излезе със становище по молбите за членство на Молдова и Грузия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията