Евролидерите не дадоха бърза писта на Украйна за членство в ЕС Снимка: © Getty Images

В петък лидерите на ЕС осъдиха Русия за "непровокирана и неоправдана военна агресия" и обещаха „непоколебима подкрепа“ за Украйна и за бежанците. Те обаче не пожелаха да дадат бърза писта за процеса по присъединяване на Киев към ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски.

В изявление, публикувано след многочасови дебати на срещата на върха на Европейския съвет във Версайския дворец, лидерите признаха „европейските стремежи и европейския избор на Украйна". Отбелязаха, че молбата ѝ за членство е била бързо предадена на Европейската комисия за становище - началният етап от дългия процес към обявяването ѝ за страна кандидатка за ЕС.

Лидерите, включително Кирил Петков, все пак изразиха готовност да доближат Украйна към ЕС в политическо отношение, докато трае целият процес. "В очакване на този процес и без забавяне ще продължим да укрепваме връзките си и да задълбочаваме партньорството си, за да подкрепим Украйна в нейния европейски път. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство“.

Изявлението беше публикувано малко след 3 ч. сутринта в петък местно време, в края на първия ден от двудневната среща на върха.

Въпреки че в становището недвусмислено се изразява намерението на ЕС да помогне на Украйна, включително с политическа и финансова помощ и временна закрила за бежанците, блокът не предлага гаранцията за членство, която Зеленски поиска, пише Politico.

Редица държави от ЕС, начело с Нидерландия, настояха, че няма начин да се съкрати дългият процес на присъединяване - дори за Украйна, която е подложена на масова военна атака от страна на Русия.

"Мисля, че всички признахме изключително трудната ситуация, в която се намира Украйна", заяви нидерландският министър-председател Марк Рюте в петък. "Всички са наистина шокирани“. Рюте каза, че ЕС вече разглежда молбата на Киев с „безпрецедентна бързина“, но заяви, че оценката на Комисията "ще отнеме време - месеци, може би години, преди да се стигне до нещо съществено“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи предоставяне на допълнителна помощ в размер на 500 млн. евро чрез така наречения Европейски механизъм за мир на ЕС, който се използва за предоставяне на военна помощ на Киев.

Лидерите обещаха да помогнат на страната да се възстанови след войната, ако тя не бъде окупирана от Русия и Владимир Путин.

"Ангажираме се да окажем подкрепа за възстановяването на демократична Украйна, след като руското нападение бъде прекратено", заявиха лидерите. "Решени сме да засилим още повече натиска си върху Русия и Беларус. Приехме значителни санкции и продължаваме да сме готови да действаме бързо с допълнителни санкции“.

Президентът на Литва Гитанас Науседа, чиято страна се беше застъпила за ускорено одобрение на кандидатурата на Украйна за членство, се опита да представи резултата като голям пробив. "Историческа нощ във Версай", написа той в Twitter. "След пет часа разгорещени дискусии лидерите на ЕС казаха "да" на украинската евроинтеграция“.

Това общо "да" обаче никога не е било под съмнение, пише Politico. Въпросът не е дали, а кога.

В изявлението си лидерите на страните членки на ЕС отбелязаха също, че Съветът е поискал от ЕК да излезе със становище по молбите за членство на Молдова и Грузия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023