Снимка: © Getty Images

Европейската комисия се готви да заведе съдебно дело срещу AstraZeneca заради сериозното неизпълнение на ангажиментите за доставки на ваксини срещу Covid-19 от страна на производителя. 

Според Politico - ЕК е повдигнала темата по време на среща на посланиците на държавите членки в сряда, като мнозинството от представителите на страните от ЕС са потвърдили, че подкрепят търсенето на съдебна отговорност от AstraZeneca. 

Целта на процеса е да се въведе изрично задължение за компанията да изпълнява ангажиментите си към ЕС при доставката на дози от своята ваксина, преди да обслужва останалите си клиенти. 

До края на тази седмица държавите членки трябва да решат дали ще подкрепят подобна инициатива от страна на ЕК, която подписа договора с AstraZeneca. 

Напрежението между Брюксел и британско-шведския фармацевтичен производител избухна през януари, когато фирмата изненадващо обяви, че няма да успее да изпълни предварително обещаваните обеми от доставки на ваксината за Covid-19. 

Към края на първото тримесечие AstraZeneca беше изпратила около 30 млн. дози в страните от ЕС на фона на планираните 100 милиона дози за този период в договора с комисията. 

Дефицитът на ваксини се отрази много тежко на имунизационните кампании в държави като България, които разчитаха основно на AZ за масовото имунизиране на населението.

Стигна се до политически спор на най-високо ниво за нуждата от подкрепа на изоставащите страни, при която лидерите от ЕС решиха да се откажат от част от дозите на Pfizer/BioNTech, за да преразпределят определени количества към източноевропейските държави. 

AstraZeneca прогнозира, че ще може да достави около 70 млн. дози в ЕС до края на юни 2021 г. при първоначално обещание от 300 млн. дози от ваксината си. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал