ЕС ще наложи санкции и срещу руския военен министър Сергей Шойгу Снимка: © Getty Images

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е включен в предварителен списък за новите санкции, които ЕС ще наложи заради изпращането на руски войски в Източна Украйна. Това твърди Politico, като се позовява на информация от чернова от 22 февруари.

Документът включва над 20 души и юридически лица, които се очаква да бъдат поставени в черния списък на ЕС заради агресията над Украйна.

Причината за добавянето на 66-годишния Шойгу е, че под негово командване руски войски провеждат учения в незаконно анексирания полуостров Крим и се позиционират по границата с Украйна.

"Той е отговорен за активната подкрепа и прилагане на действия и политики, които подронват и заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна", се казва в документа, цитиран от Politico.

Сергей Шойгу участваше в последния съвет по сигурността при Владимир Путин, на който беше одобрено решението му да признае Донецк и Луганск за независими територии от Украйна. Той твърдеше, че Украйна е позиционирала над 59 000 военни в близост до двете сепаратистки зони, заради което "не ни оставиха избор, трябва да ги признаем".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024