Снимка: © Unsplash

Днес Европейската комисия реши да създаде първия по рода си резерв за медицинско оборудване, включващ респиратори и предпазни маски. Целта е да подпомогне държавите членки на Европейския съюз в настоящата здравна криза, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Резервът е създане в rescEU – част от Механизма за гражданска защита на ЕС, чиято цел е готовност за незабавна реакция при бедствия, засягащи целия блок.

Резервът за медизинско оборудване ще се намира в една или няколко държави членки. Страната, в която се намира, ще отговаря за закупуването на оборудването, а ЕК ще финансира 90% от резерва. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е натоварен с функцията да управлява разпределението на оборудването, за да се гарантира, че то отива там, където е най-необходимо.

Първоначалният бюджет на ЕС за резерва възлиза на 50 милиона евро. За 40 милиона евро от тях бюджетните органи трябва да дадат одобрението си.

Освен това чрез съвместната процедура за възлагане на обществени поръчки държавите членки са в процес на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и консумативи, необходими за тестването за коронавирус. Чрез този координиран подход те са в силна позиция при преговорите с промишлеността за наличността и цената на медицинските изделия, съобщават от Европейската комисия. 

България също ще участва в обществената поръчка.

„Първият по рода си общ европейски резерв от спешно медицинско оборудване е израз на солидарността на ЕС в действие.От него ще се възползват всички наши държави членки и всички наши граждани. Взаимната помощ е единственият начин да продължим напред“, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Какво оборудване ще включва резервът?

- Медицинско оборудване за интензивни грижи, като например респиратори
- Лични предпазни средства като маски за многократна употреба;
- Ваксини и терапевтични средства;
- Лабораторни консумативи.

Комисарят за управлението при кризи Янез Ленарчич обясни: "ЕС предприема действия, за да предостави повече оборудване на държавите членки. Създаваме резерв в rescEU, за да можем да предоставим бързо необходимите средства за борба с коронавируса. Този резерв ще се използва за подпомагане на държавите членки, изправени пред недостиг на оборудване, необходимо за лечението на заразени пациенти, за защита на здравните работници и за забавяне на разпространението на вируса. Планираме да започнем работата незабавно."

Следващи стъпки

След като мярката влезе в сила на 20 март, държавите членки, желаещи да поддържат резерв в rescEU, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от Европейската комисия. Преките безвъзмездни средства покриват 90% от разходите за резерва, а останалите 10% се поемат от държавата членка.

Какво представлява RescEU?

RescEU е част от Механизма на ЕС за гражданска защита, който укрепва сътрудничеството между участващите държави в областта на гражданската защита. Целта е по-доброто предотвратяване, готовност и реагиране при бедствия. С предложението се увеличава резервът от активи на rescEU на Механизма за гражданска защита на ЕС, който вече включва самолети и хеликоптери за борба с пожарите.

Когато мащабът на извънредната ситуация надхвърля капацитета за реагиране на дадена държава, тази държава може да поиска помощ чрез механизма.

Към днешна дата в него участват всички държави - членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция. От създаването му през 2001 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС е бил задействан в отговор на повече от 330 искания за помощ в ЕС и извън него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и четрима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Учителските заплати се увеличават, ще има още средства за социални грижи, здравеопазване, култура и спорт

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"