ЕС ще създаде солидарен фонд за финансова подкрепа на Украйна

Страните-членки на ЕС ще създадат солидарен фонд за Украйна, който ще предоставя финансова подкрепа за страната, става ясно от изявление на държавните и правителствени ръководители, публикувано след Срещата на върха в Брюксел.

„Имайки предвид разрушенията и огромните загуби, причинени на Украйна от руската военна агресия, Европейският съюз се ангажира да подпомогне украинското правителство в неговите непосредствени нужди и след края на руската атака във възстановяването на подкрепата на демократична Украйна", се казва в изявлението.

Своевременно ще бъде организирана донорска конференция, чрез която ще да наберат средства за фонда. В развитието на фонда са поканени и международни партньори.

В края на миналата седмица председателят на Европейския съвета на Шарл Мишел повдигна въпрос за фонд „Солидарност“, след телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски.

Аргументът е, че Украйна се нуждае от достъп до ликвидни средства, за да финансира вноса на ежедневни нужди и военно оборудване. При сегашните обстоятелства страната не е в състояние да издава облигации на международния финансов пазар. Ще се привличат и частни инвестиции.

Първоначалната идея е фондът да окаже спешна помощ, да гарантира функционирането на властите в Украйна и продължаването на отбранителните усилия срещу Русия.

В дългосрочен план, от фонда ще могат да бъдат финансирани големи инвестиции за възстановяване на икономиката на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024