ЕС ще създаде солидарен фонд за финансова подкрепа на Украйна

Страните-членки на ЕС ще създадат солидарен фонд за Украйна, който ще предоставя финансова подкрепа за страната, става ясно от изявление на държавните и правителствени ръководители, публикувано след Срещата на върха в Брюксел.

„Имайки предвид разрушенията и огромните загуби, причинени на Украйна от руската военна агресия, Европейският съюз се ангажира да подпомогне украинското правителство в неговите непосредствени нужди и след края на руската атака във възстановяването на подкрепата на демократична Украйна", се казва в изявлението.

Своевременно ще бъде организирана донорска конференция, чрез която ще да наберат средства за фонда. В развитието на фонда са поканени и международни партньори.

В края на миналата седмица председателят на Европейския съвета на Шарл Мишел повдигна въпрос за фонд „Солидарност“, след телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски.

Аргументът е, че Украйна се нуждае от достъп до ликвидни средства, за да финансира вноса на ежедневни нужди и военно оборудване. При сегашните обстоятелства страната не е в състояние да издава облигации на международния финансов пазар. Ще се привличат и частни инвестиции.

Първоначалната идея е фондът да окаже спешна помощ, да гарантира функционирането на властите в Украйна и продължаването на отбранителните усилия срещу Русия.

В дългосрочен план, от фонда ще могат да бъдат финансирани големи инвестиции за възстановяване на икономиката на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023