Снимка: © Getty Images

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че ще предложи забрана за вноса на руски петрол в Европейския съюз като част от шестия пореден пакет санкции срещу Русия заради военната инвазия в Укрйана.

Ембаргото ще обхване всички възможни пътища за внос на руския петрол - по тръбопроводи или с кораби, суров или рафиниран, казва Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

"Ще направим така, че да се откажем от руския петрол по системен начин, така че ние и партньорите ни да можем да осигурим алтернативни маршрути за доставки, като в същото време действаме внимателно, за да сведем до минимум отражението върху световния пазар. Затова ще изключим руските доставки на суров петрол в рамките на шест месеца, а рафинираните продукти - до края на годината", казва още тя .

Фон дер Лайен посочва, че справянето със зависимостта на ЕС от руския петрол "няма да бъде лесно". Предложението на ЕК ще бъде разгледано от правителствените ръководители на държавите от ЕС, част от които зависят в голяма степен от руските енергийни ресурси - като Унгария и Словакия.

Източник на Wall Street Journal от ЕС съобщава, че двете страни вероятно ще получат изключение от ембаргото, като ще могат да внасят руския нефт в период от 20 месеца за разлика от всички останали. Унгария и Словакия са част от маршрута на нефтопровода "Дружба", който пренася петрол от Русия към Европа.

Според дипломатически източници на WSJ - още най-малко две държави, България и Чехия, са поискали да получат сходни условия за удължаване на преходния период.

Компромисът с Унгария и Словакия се налага, за да може решението за санкциите да бъде прието с единодушие.

Решението за петролното ембарго идва седмица след като Русия прекрати доставките на природен газ за България и Полша, след като двете страни отказаха да изпълняват новите условия на Москва за разплащания в рубли.

Част от новия пакет със санкции ще е забрана за разпространението на три руски държавно-притежавани медии. Спряно ще бъде излъчването им по кабел, сателит, интернет или мобилни приложения, каза още Фон дер Лайен.

Според информация на Euractiv - вероятно става дума за "Россия РТР/ РТР Планета", "Россия 24" и "TV Centre International".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем