"Евклид" - Космическият телескоп потегля в търсене на отговори за "тъмната вселена" Снимка: © ESA

Европейски космически телескоп ще бъде изстрелян от Флорида, за да отговори на един от най-големите въпроси в науката: от какво е изградена Вселената? Мисията "Евклид" ще направи огромна 3D карта на Космоса в опит да разбере по-добре някои мистериозни явления като тъмна енергия и тъмната материя.

Телескопът е инструмент на Европейската космическа агенция (ЕКА) и е кръстен на древногръцкия математик Евклид - наричан "баща на геометрията". Той ще бъде изстрелян на 1 юли около 18:00 ч. българско време от космическата станция "Кейп Канаверал".

За мисията са изхарчени средства на стойност 1,4 млрд. долара и тя цели да продължи поне шест години. Учените се надяват да открият нова информация, която може да промени астрофизиката и дори разбирането за самата същност на гравитацията.

Ако всичко върви по план, "Евклид" ще се отправи на кратко едномесечно пътуване из слънчевата орбита на близо 1,6 млн. км от Земята. Оттам той ще изследва еволюцията на това, което астрофизиците наричат "тъмната вселена", като използва широкоъгълен телескоп, за да проучи галактики, отдалечени на 10 милиарда светлинни години от Земята в огромното пространство на небето отвъд Млечния път.

Инструментът ще прави и изображения с висока резолюция, които ще покриват повече от една трета от извънгалактичното небе извън нашата галактика.

Проектът е дело на професора от Хемпшир Адам Амара и е вдъхновен от неговото желание да разкрие тайните на тъмната вселена. Телескопът ще бъде изстрелян от компанията на милиардера Илон Мъск Space X след близо 18 години подготвителна работа.

Мисията се фокусира върху два фундаментални компонента на тъмната вселена. Единият е тъмната материя - материя с неизвестен състав, която към момента няма как да се наблюдава, тъй като не излъчва и не отразява никаква светлина. Смята се, че именно тя придава форма и структура на Космоса.

Другият елемент под наблюдението на "Евклид" е тъмната енергия - също толкова загадъчна сила, за която се смята, че обяснява защо Вселената се разширява все по-бързо.

Проектът е финансиран и построен изцяло от ЕКА, а американската космическа агенция НАСА предоставя някои инструменти за него като фотодетектори. По него работят над 2000 учени от 13 европейски държави, САЩ, Канада и Япония.

Изстрелването на телескопа ще може да се наблюдава на живо в YouTube:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024