Снимка: © Община Перник

Няколко жилищни сгради в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани заради авария в ТЕЦ "Република". Скъсана дига на шламохранилището на централата е довела до наводняване на стадиона на квартала и земи по съседното дере. 

Няма засегнати къщи при инцидента, но хората са изведени с предохранителна цел. На място в Перник са пристигнали министрите на вътрешните работи, околната среда и икономиката - Младен Маринов, Емил Димитров и Емил Караниколов. 

"Първоначално мислехме, че аварията е вследствие на дъждовната вода, която е преляла над дигата и е отмила част от нея. Сега обаче се убеждаваме, че е имало проблем някъде в дълбочина, който е работил дълго време. Извършваме денонощен обход. До 8 часа сутринта нямахме никакви индикации, че нещо може да се случи. Екипите ни запушиха пробива, спряхме теча на вода. Сега възстановяваме целостта на дигата. За момента ситуацията е овладяна", казва директорът на ТЕЦ "Република" Любомир Спасов, цитиран от Нова ТВ. 

Заради инцидента е въведено временно ограничение на движението по път I-6 София - Перник в участъка от п.в. "Марина Бара" до п.в. "Църква". Въведен е обходен маршрут през град Перник, а трафикът се регулира от Пътна полиция.

БНР съобщава, че шламохранилището се експлоатира от около 60 години, като в него се изхвърля пепелината от котлите на топлоцентралата. Според министъра на икономиката Емил Караниколов капацитетът му е почти изчерпан, а кметът на Перник Станислав Владимиров предлоиж затварянето и рекултивирането на обекта. 

Докато проблемът не бъде решен окончателно, ТЕЦ "Република" ще работи на газ, за да не се стига до други подобни инциденти.

Прочети