Един от обвиняемите полицаи за побоя над протестиращи от 10 юли - Андон Андонов - е продължавал да ръководи охраната на антиправителствените демонстрации в продължение на месеци. 

Това разказа студентът Евгени Марчев, който беше един от пострадалите по време на боя зад колоните на Министерски съвет в един от първите дни на протестите през 2020 г. 

Пред БНР Марчев разказва, че се е случвало Андонов да се доближава до него, да му казва, че го е разпознал, и да го разпитва за събитията от 10 юли. Младият мъж беше първият човек, който публично се оплака от полицейско насилие, след като беше арестуван и лекуван в "Пирогов" заради нараняванията си. 

"За мен това беше много странно, че даден полицай разговаря с мен и ме разпитва за тези събития. След като излязоха записите се установи, че той е лидерът на групата, той я ръководеше. Аз съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става въпрос само за наказанията - те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек и да го заместят с друг, който би ръководил организацията на тези протести по различен начин. Явно са били доволни, щом са го оставили в продължение на месеци", казва Евгени Марчев.

След публикуването на записа от камерата на НСО и последвалата парламентарна проверка по случая стана ясно, че Андон Андонов е бил наказан само със забрана за повишаване в длъжност за срок от 2 години. Той е напуснал МВР в началото на 2021 г., за да поеме нова работа в Бюрото по защита към главния прокурор. Според данни на Иван Гешев, Андонов е бил освободен от длъжност, след като му е повдигнато обвинение за злоупотреба със сила срещу протестиращи

Евгени Марчев споделя, че е давал показания в продължение на часове в прокуратурата, но в продължение на една година след това никой не се е свързал с него, за да му даде информация какво се случва с проверката. 

"Не знаехме какво се случва с проверките, повдигнати ли са обвинения на някои от полицаите, кои са те, какви доказателства са събрани до момента. Щеше ни се да бяхме получили допълнителна информация по въпроса, дори да кажат, че нищо не се прави, поне да сме наясно", каза той. 

"Гневът беше към властимащите. Не искам да поставям петно върху МВР. Извинявам се, ако тези събития изглеждат по този начин. Нашата цел да излезем да кажем фактите не е да опетним полицията. Но МВР не трябва повече да се използва за политически поръчки, като изкупителна жертва и инструмент на всяка една политическа власт", каза още Евгени Марчев. 

Той беше част от групата протестиращи, които бяха поканени на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, посветено на проверката в МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция