Евгени Марчев: Полицаят от побоя на 10 юли стоеше на протестите в продължение на месеци

Един от обвиняемите полицаи за побоя над протестиращи от 10 юли - Андон Андонов - е продължавал да ръководи охраната на антиправителствените демонстрации в продължение на месеци.

Това разказа студентът Евгени Марчев, който беше един от пострадалите по време на боя зад колоните на Министерски съвет в един от първите дни на протестите през 2020 г.

Пред БНР Марчев разказва, че се е случвало Андонов да се доближава до него, да му казва, че го е разпознал, и да го разпитва за събитията от 10 юли. Младият мъж беше първият човек, който публично се оплака от полицейско насилие, след като беше арестуван и лекуван в "Пирогов" заради нараняванията си.

"За мен това беше много странно, че даден полицай разговаря с мен и ме разпитва за тези събития. След като излязоха записите се установи, че той е лидерът на групата, той я ръководеше. Аз съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става въпрос само за наказанията - те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек и да го заместят с друг, който би ръководил организацията на тези протести по различен начин. Явно са били доволни, щом са го оставили в продължение на месеци", казва Евгени Марчев.

След публикуването на записа от камерата на НСО и последвалата парламентарна проверка по случая стана ясно, че Андон Андонов е бил наказан само със забрана за повишаване в длъжност за срок от 2 години. Той е напуснал МВР в началото на 2021 г., за да поеме нова работа в Бюрото по защита към главния прокурор. Според данни на Иван Гешев, Андонов е бил освободен от длъжност, след като му е повдигнато обвинение за злоупотреба със сила срещу протестиращи.

Евгени Марчев споделя, че е давал показания в продължение на часове в прокуратурата, но в продължение на една година след това никой не се е свързал с него, за да му даде информация какво се случва с проверката.

"Не знаехме какво се случва с проверките, повдигнати ли са обвинения на някои от полицаите, кои са те, какви доказателства са събрани до момента. Щеше ни се да бяхме получили допълнителна информация по въпроса, дори да кажат, че нищо не се прави, поне да сме наясно", каза той.

"Гневът беше към властимащите. Не искам да поставям петно върху МВР. Извинявам се, ако тези събития изглеждат по този начин. Нашата цел да излезем да кажем фактите не е да опетним полицията. Но МВР не трябва повече да се използва за политически поръчки, като изкупителна жертва и инструмент на всяка една политическа власт", каза още Евгени Марчев.

Той беше част от групата протестиращи, които бяха поканени на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, посветено на проверката в МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024