Евгени Марчев: Полицаят от побоя на 10 юли стоеше на протестите в продължение на месеци

Един от обвиняемите полицаи за побоя над протестиращи от 10 юли - Андон Андонов - е продължавал да ръководи охраната на антиправителствените демонстрации в продължение на месеци.

Това разказа студентът Евгени Марчев, който беше един от пострадалите по време на боя зад колоните на Министерски съвет в един от първите дни на протестите през 2020 г.

Пред БНР Марчев разказва, че се е случвало Андонов да се доближава до него, да му казва, че го е разпознал, и да го разпитва за събитията от 10 юли. Младият мъж беше първият човек, който публично се оплака от полицейско насилие, след като беше арестуван и лекуван в "Пирогов" заради нараняванията си.

"За мен това беше много странно, че даден полицай разговаря с мен и ме разпитва за тези събития. След като излязоха записите се установи, че той е лидерът на групата, той я ръководеше. Аз съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става въпрос само за наказанията - те не са взели превантивна мярка да отстранят този човек и да го заместят с друг, който би ръководил организацията на тези протести по различен начин. Явно са били доволни, щом са го оставили в продължение на месеци", казва Евгени Марчев.

След публикуването на записа от камерата на НСО и последвалата парламентарна проверка по случая стана ясно, че Андон Андонов е бил наказан само със забрана за повишаване в длъжност за срок от 2 години. Той е напуснал МВР в началото на 2021 г., за да поеме нова работа в Бюрото по защита към главния прокурор. Според данни на Иван Гешев, Андонов е бил освободен от длъжност, след като му е повдигнато обвинение за злоупотреба със сила срещу протестиращи.

Евгени Марчев споделя, че е давал показания в продължение на часове в прокуратурата, но в продължение на една година след това никой не се е свързал с него, за да му даде информация какво се случва с проверката.

"Не знаехме какво се случва с проверките, повдигнати ли са обвинения на някои от полицаите, кои са те, какви доказателства са събрани до момента. Щеше ни се да бяхме получили допълнителна информация по въпроса, дори да кажат, че нищо не се прави, поне да сме наясно", каза той.

"Гневът беше към властимащите. Не искам да поставям петно върху МВР. Извинявам се, ако тези събития изглеждат по този начин. Нашата цел да излезем да кажем фактите не е да опетним полицията. Но МВР не трябва повече да се използва за политически поръчки, като изкупителна жертва и инструмент на всяка една политическа власт", каза още Евгени Марчев.

Той беше част от групата протестиращи, които бяха поканени на извънредното заседание на Народното събрание във вторник, посветено на проверката в МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024