Евродепутати предлагат замразените руски милиарди да се използват в помощ на Украйна Снимка: © Getty Images

Депутати от Европейския парламент предлагат иззетите руски финанси и активи на стойност от близо 300 млрд. долара да бъдат използвани за финансиране на украинската армия и възстановяването на страната. Това се казва в писмо изпратено до върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, съобщава Euractiv.

Писмото, подписано от 73 евродепутати, се отнася за руски златни и валутни резерви и активи в различни страни, като САЩ - където са иззети около 100 млрд. долара.

Въпреки че съществуват пречки пред пренасочването на активите, поддържниците на инициативата смятат, че "еднакво справедливо е и държавните активи на Русия да бъдат посветени за подкрепа на жертвите на агресията на Путин".

"Международната общност трябва да вземе като модел италианското законодателство за борба с мафията, което предвижда повторно използване на активи, конфискувани от санкционирани лица", казва италианският евродепутат Фабио Масимо Касталдо, цитиран от Euractiv. Той еи един от инициаторите на писмото.

В него се уточнява, че солидарността на Европа с украинските бежанци и волята за предлагане на хуманна закрила, предоставена от Директивата за временната закрила, може да възлиза на до 40 млрд. евро за всички държави-членки на ЕС само през 2022 г.

Евродепутатите настояват Европейската комисия да представи спешно законодателно предложение, "позволяващо преразпределянето на богатствата на Путин, за да се защити и възстанови Украйна“.

През април украинското правителство оцени разходите за възстановяване след войната на най-малко 600 млрд. долара.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи план за възстановяване на Украйна. Подробности за това какво ще включва пакетът не бяха обявени подробно, но беше ясно, че страните от ЕС ще трябва да допринесат за него.

В интервю за "Financial Times" върховният представител на ЕС по въпросите за сигурността и външните работи Жозеп Борел каза, че би подкрепил подобни действия.

"Парите са в нашия джоб, и някой трябва да ми обясни защо е добре да правим това за парите от Афганистан, но не и за тези от Русия", коментира Борел. Препратката му е по повод действията на САЩ, които иззеха милиарди долари, принадлежащи на Афганистанската централна банка, и отчасти ги използват в борбата с тероризма и хуманитарната помощ за страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023