ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор Снимка: © Getty Images

Европейският парламент (EП) изразява загриженост заради зачестилите опити за руска намеса в изборите в България на 9 юни.

Това пише в резолюция за руската намеса в Европейския съюз, която беше приета с 429 гласа „за“, 27 „против“ и 48 „въздържал се“. От всички 17 българските представители в ЕП само 8 са участвали в гласуването, като от тях единствено Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са гласували "въздържал се".

По-голямата част от групата на българските социалисти не е участвала в гласуването - нещо, което се превърна в тяхна практика в парламента по въпросите, свързани с Русия и войната. Своя глас "за" обаче са дали Елена Йончева и Петър Витанов. И двамата няма да са част от групата на социалистите в следващия Европейския парламент.

Йончева беше издигната като кандидат от структурите на ДПС в Благоевград, Хасково и Кърджали. А Витанов обяви, че няма да участва в предстоящата кампания. Обикновено българските евродепутати от БСП не присъстват в зала, когато се гласуват резолюции, осъждащи руската агресия. Миналата година те избягаха от вота за трибунал на престъпленията на Путин.

С последната си приета резолюция ЕП изразява притеснение относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г.

Освен за руската намеса и дезинформация преди европейските избори на 6-9 юни, евродепутатите изразяват изричното си безпокойство от руска намеса в парламентарните избори в България. Евродепутатите са загрижени и заради имотите, които руската държава притежава в България.

„Някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната,“ се казва в приетата резолюция.

Европейският парламент смята, че мрежата от руски агенти за дезинформация е активна в социалните мрежи, но и в традиционните медии у нас, в академичните среди и политическите партии.

Парламентът изразява възмущение от достоверните съобщения, че членове на ЕП са получавали заплащане, за да разпространяват руска пропаганда, докато Русия води незаконна агресивна война срещу Украйна, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите призоваха лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса не само в институциите на ЕС, но и в целия Съюз, предвид наближаващите европейски избори на 6-9 юни 2024 г.

В резолюцията се споменава и за предполагаеми случаи на руска намеса от цяла Европа, включително България, Германия и Словакия.

Членовете на ЕП призовават и крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ незабавно да обяви публично финансовите си отношения с Кремъл. Причина за това са неотдавнашния разпит от ФБР на водещия член на ЕП от „Алтернатива за Германия“ Максимилиан Крах, по подозрения, че е получил заплащане от агенти на Кремъл, както заради ареста на неговия съветник, който е обвинен за шпионаж за Китай.

Евродепутатите заявяват, че макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании.

Те подчертват, че отговорът на ЕС на тези заплахи може да бъде ефективен, само ако се основава на цялостен и дългосрочен политически подход, осъществен съвместно от ЕС и неговите държави членки, се казва още в резолюцията.

Асистентът на крайнодесен германски политик е арестуван за шпионаж в полза на Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024