Евродепутатите на БСП и ВМРО избягаха от вота в ЕП за трибунал за престъпленията на Путин Снимка: © Getty Images

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която призовава руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност заради престъпленията, които извършва срещу Украйна.

Законодателният орган настоява за създаването на специален международен трибунал, който да преследва отговорните за престъпленията лица. Текстът беше приет с 472 гласа "за", 19 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се".

Справка в сайта на ЕП показва, че евродепутатите на БСП и ВМРО са си спестили участието във вота и не са се включили в гласуването. Отстъствали са още двама депутати от ГЕРБ - Ева Майдел и Емил Радев, както и един от ДПС. Само 7 от всички 17 български депутати в европарламента са гласували.

Това са депутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Александър Йорданов, Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП), както и Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от "Обнови Европа". Всеки от тях е гласувал в подкрепа на резолюцията.

Останалите български представители не са се включили във вота. В отговор на БНР Илхан Кючок (ДПС/Обнови Европа) и Петър Витанов (БСП/S&D) посочват, че не се намират в Страсбург.

Това е поредната резолюция, свързана с Украйна или Русия, която българските социалисти решават да пропуснат. През декември те "избягаха" от вота, който призна за геноцид изкуствения глад в Украйна, предизвикан от съветския режим през 30-те години на миналия век.

Представителите на БСП все пак се включиха през ноември в друго гласуване, само за да се обявят "против" решението Русия да бъде призната за държава спонсор на тероризма. Резолюцията беше приета въпреки тяхното неодобрение.

С последната си резолюция Европарламентът заявява, че зверствата, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и други украински градове, разкриват бруталността на войната и подчертават важността от координирани международни действия за подвеждане на отговорните лица под отговорност съгласно международното право.

Депутатите настояват политическото и военното ръководство както на Русия, така и на Беларус да бъде подведено под отговорност. Тепърва предстои да бъдат определени точни условия и състав на специалния трибунал, но представителите на европейската институция подчертават, че той трябва да има юрисдикция да разследва не само Владимир Путин и Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Според членовете на ЕП е създаването на трибунал ще запълни вакуума в международното наказателно правосъдие и ще допълни усилията за разследване на Международния наказателен съд. Понастоящем същият не може да разследва престъплението агресия, когато става въпрос за Украйна, се посочва в прессъобщението на институцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023