ЕП призна Гладомора за геноцид, докато БСП "избяга" от вота Снимка: © Getty Images

Европейският парламент (ЕП) призна за геноцид изкуствения глад в Украйна, предизвикан от съветския режим през 30-те години на миналия век. Това стана чрез резолюция, която беше подкрепена от общо 507 депутати.

В гласуването обаче не се включиха 9 от 17-те български евродепутати. От вота отсъстваха всички представители от БСП, заедно с Емил Радев и Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ), Андрей Слабаков (ЕКР/ВМРО) и Илхан Кючук (ОЕ/ДПС). Само последният имаше предварително посочена причина за отсътствието си - Кючук участваше в срещата на европейските лидери от Алианса на либералите и демократите в Европа, на който той е съпредседател.

Това не е първият път, в който българските социалисти в Страсбург с действията си изразяват подобна позиция. През ноември Европейският парламент прие резолюция, с която призна Русия за държава спонсор на тероризма, но тогава те гласуваха с "против" решението.

С последното си писмено решение европейският законодателен орган призовава Русия да "признае официално Гладомора и да се извини за тези престъпления". Той също така призова "всички страни и международни организации, които все още не са признали Гладомора за геноцид, да го направят".

Гладът, известен като Гладомор, настъпва през 1932-33 г. Той е в резултат на действията на съветското правителство, водено тогава от Сталин, което насилствено принуждава украинските селяни да се присъединят към колективните стопанства, като същевременно реквизира зърното и другите им хранителни продукти.

Така районът не може да получава зърно за прехрана, докато не изпълни наложените задължителни доставки към съветската държава. Това е почти непосилно за работниците и така на практика започва масов глад, от който умират до 9 млн. души. Случилото се е пряк резултат от политиката на Сталин.

Украинците смятат тази част от историята си за акт на геноцид, целящ унищожаването на украинските фермери. Заедно с Украйна още 16 други държави официално признават Гладомора за геноцид.

Резолюцията на ЕП идва в момент, когато Русия продължава непровокираната война в Украйна, която започна през февруари. В началото на конфликта, Москва набеляза украинските складове за зърно и блокира украинския износ в Черно море. Действията ѝ бяха разтълкувани като начин да използва храната като оръжие в стратегията си за войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023