Държавната администрация губи няколко от първите си важни дела срещу хазартната империя на Васил Божков - за отнетите лицензи на букмейкъра "Еврофутбол" и онлайн лотарията "7777". 

Административният съд в София е отменил решението на Държавната комисия по хазарта да прекрати разрешителните им за хазартна дейност, които бяха отнети окончателно през лятото на 2020 г. Мотивът за спирането на игрите беше свързан с мащабното разследване срещу Божков и неговите компании за неплатени държавни такси в огромни размери. 

Съдът обаче посочва, че Комисията по хазарта не е предоставила безспорни доказателства за претендираните вноски към бюджета, цитира "Медиапул". Задълженията не са безспорни, защото още не са влезли в сила, а делото по казуса тече. Междувременно НАП издава документи на компаниите на Божков, че не са (доказани) длъжници на хазната. 

Медията цитира изпълнителния директор на "Национална лотария" Димитър Ганев, според когото компанията му може да се върне обратно в бизнеса с онлайн залагания. Дружеството първоначално спря да приема залагания заради запорите, които НАП наложи върху сметките в първия етап от разследванията срещу Васил Божков. Въпреки че работата на компанията беше спряна "доброволно", Комисията по хазарта реши да отнеме лицензите окончателно, но без да изпълни условията на законовата процедура. 

Държавната комисия по хазарта беше разформирована през август 2020 г., когато дейността й беше прехвърлена към звено на НАП. 

Васил Божков продължава да се укрива в Дубай, където избяга в началото на 2020 г. след повдигнатите обвинения за ръководство на организирана престъпна група. В очакване на блокиралата процедура по екстрадиция от ОАЕ, прокуратурата увеличи обвиненията срещу него до 18, включително за поръчкови убийства, изнасилване и др. 

Хазартният бизнесмен реши да основе своя политическа партия "от дистанция" - "Българско лято" беше учредена преди няколко седмици от бивш служител на "Еврофутбол". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни