"Еврофутбол" и онлайн лотарията на Васил Божков си връщат лицензите

Държавната администрация губи няколко от първите си важни дела срещу хазартната империя на Васил Божков - за отнетите лицензи на букмейкъра "Еврофутбол" и онлайн лотарията "7777".

Административният съд в София е отменил решението на Държавната комисия по хазарта да прекрати разрешителните им за хазартна дейност, които бяха отнети окончателно през лятото на 2020 г. Мотивът за спирането на игрите беше свързан с мащабното разследване срещу Божков и неговите компании за неплатени държавни такси в огромни размери.

Съдът обаче посочва, че Комисията по хазарта не е предоставила безспорни доказателства за претендираните вноски към бюджета, цитира "Медиапул". Задълженията не са безспорни, защото още не са влезли в сила, а делото по казуса тече. Междувременно НАП издава документи на компаниите на Божков, че не са (доказани) длъжници на хазната.

Медията цитира изпълнителния директор на "Национална лотария" Димитър Ганев, според когото компанията му може да се върне обратно в бизнеса с онлайн залагания. Дружеството първоначално спря да приема залагания заради запорите, които НАП наложи върху сметките в първия етап от разследванията срещу Васил Божков. Въпреки че работата на компанията беше спряна "доброволно", Комисията по хазарта реши да отнеме лицензите окончателно, но без да изпълни условията на законовата процедура.

Държавната комисия по хазарта беше разформирована през август 2020 г., когато дейността й беше прехвърлена към звено на НАП.

Васил Божков продължава да се укрива в Дубай, където избяга в началото на 2020 г. след повдигнатите обвинения за ръководство на организирана престъпна група. В очакване на блокиралата процедура по екстрадиция от ОАЕ, прокуратурата увеличи обвиненията срещу него до 18, включително за поръчкови убийства, изнасилване и др.

Хазартният бизнесмен реши да основе своя политическа партия "от дистанция" - "Българско лято" беше учредена преди няколко седмици от бивш служител на "Еврофутбол".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024