Снимка: © getty images

Facebook трябваше да предостави услугата си за запознанства в Европа на 13 февруари точно в навечерието на празника на влюбените Свети Валентин, но проверка на ирландската комисия за защита на данните отложи това събитие.

Основният проблем, който регулаторът посочва в официално изявление по темата е, че компанията е предупредила за плановете си чак на 3 февруари, като същевременно не е предоставила оценка на защитата на данните на потребителите на услугата.

Именно това е предизвикало проверката, която е първата, която комисията предприема срещу компания от подобен мащаб от въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни през 2018 г.

В момента комисията има 11 отворени разследвания срещу Facebook и различните проекти, свързани с него, като при нарушение глобата може да бъде в размер на 4% от годишния световен доход на нарушителя.

В конкретния случай от компанията увещават, че нарушение няма:

„Както повелява Общият регламент за защита на личните данни, оценката за обработването на информацията бе приключена преди обявяването на услугата и това бе споделено с ирландската комисия по защита на данните, когато въпросът бе повдигнат." 

Facebook Dating вече е в действие в САЩ, където услугата бе открита през септември. Всеки от потребителите може да я добави към своя профил, за да се свърже с хора спрямо различни компоненти, които може да избере – например интереси, приятели или предпочитания.

Резултатите обаче са противоречиви, като за това играе роля голямата конкуренция от вече установени на пазара апликации и липсата на вяра на потребителите в защитата на данните от страна на компанията.

Изследване на Pinslay, в което взимат участие 21 242 американски потребителя, показва, че услугата все още не може да набере популярност.

57% от анкетираните не са знаели за нея, от които 10% биха се възползвали от нея. Едва 9% от всички участници в проучването вече я използват.

Повече от 60% от респондентите вярват, че услугата не е нещо особено, тъй като вече има голямо разнообразие от апликации за запознанства, като само 18% я определят като по-добра от останалите.

На въпрос „Имате ли доверие на Facebook да пази личните ви данни в платформата за запознанства?“ 50% са отговорили директно с „Не“, 27% не са били сигурни, а само 23% са дали отговор „Да“.

Все още няма обявена нова дата, на която услугата ще бъде пусната и в Европа.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект