Снимка: © getty images

Финансовите министри от ЕС договриха спасителен пакет от 540 милиарда евро в борбата с кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса.

Това бе постигнато след дълги и трудни преговори, белязани от напрежение между най-засегнатите държави (Италия, Испания и Франция) и групата Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия, която отказваше да допусне емитирането на общ дълг. В крайна сметка еврогрупата остави решението за него на лидерите от ЕС. 

Макар Нидерландия да бе убедена в нуждата от спасителния пакет, финансовият министър Вопке Хекстра бе категоричен, че позицията на държавата срещу общия дълг ще остане солидна.

Спешни заеми ще се отпускат без икономически условия, тъй като някои от най-засегнатите държави няма да могат да ги изпълнят. Средствата ще бъдат достъпни, докато приключи кризата, цитират документа Reuters. 

Ще бъде използван Европейския стабилизационен механизъм, създаден в началото на миналото десетилетие, през който ще бъдат отпуснати 240 милиарда евро. Отделно ще има общ осигурителен фонд за 100 милиарда, който ще субсидира заплати, за да може компаниите да се справят с финансовата ситуация без съкращаване на служители. Останалите 200 милиарда са предоставени като лимит за лихвидност на компаниите от инструмент на Европейската инвестиционна банка.

Reuters отбелязва, че общият финансов отговор, който ЕС дава на кризата вече възлиза на 3.2 трилиона евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова обвини служебния кабинет, че бави 440 млн. лв. помощи за бизнеса

Манолова предупреди Кирил Петков: Не вярваме в мита за доброто ДПС и добрия ГЕРБ

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G