Снимка: © getty images

Финансовите министри от ЕС договриха спасителен пакет от 540 милиарда евро в борбата с кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса.

Това бе постигнато след дълги и трудни преговори, белязани от напрежение между най-засегнатите държави (Италия, Испания и Франция) и групата Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия, която отказваше да допусне емитирането на общ дълг. В крайна сметка еврогрупата остави решението за него на лидерите от ЕС. 

Макар Нидерландия да бе убедена в нуждата от спасителния пакет, финансовият министър Вопке Хекстра бе категоричен, че позицията на държавата срещу общия дълг ще остане солидна.

Спешни заеми ще се отпускат без икономически условия, тъй като някои от най-засегнатите държави няма да могат да ги изпълнят. Средствата ще бъдат достъпни, докато приключи кризата, цитират документа Reuters. 

Ще бъде използван Европейския стабилизационен механизъм, създаден в началото на миналото десетилетие, през който ще бъдат отпуснати 240 милиарда евро. Отделно ще има общ осигурителен фонд за 100 милиарда, който ще субсидира заплати, за да може компаниите да се справят с финансовата ситуация без съкращаване на служители. Останалите 200 милиарда са предоставени като лимит за лихвидност на компаниите от инструмент на Европейската инвестиционна банка.

Reuters отбелязва, че общият финансов отговор, който ЕС дава на кризата вече възлиза на 3.2 трилиона евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон