Европейската комисия: Няма информация страна от ЕС да плаща за руски газ в рубли Снимка: © European Union

Няма информация която и да е държава от Европейския съюз да извършва плащания за руски газ в рубли, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Reuters.

Думите ѝ идват в навечерието на днешната среща на енергийните министри на страните-членки в Брюксел, която бе провокирана от решението на "Газпром" да спре подаването към България и Полша и да отхвърли плащанията на Германия и Австрия в Евро.

В петък Русия излезе със становище, че не вижда проблем в модела за заплащане след конвертиране в рубли, докато българският министър на енергетиката Александър Николов разясни къде се крият опасностите:

"На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащане в щатски долари, както е по договор," Руската банка има контрол на конвертирането в рубли и няма "абсолютно никаква яснота" за съответния обменен курс, който би бил използван, каза той.

Транзакциите в рубли могат да защитят Кремъл от икономическия удар на санкциите, нанесени от Европейския съюз и САЩ. От началото на войната държавите от съюза са платили повече от 45 милиарда евро на Москва за газ и петрол, посочва проучване на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух.

Русия внася 40% от газа на ЕС и 26% от петрола, което я поставя в силна позиция при преговорите за метод на плащане. Очаква се съюза да се стреми към забрана на доставките на руски газ до края на годината, съобщава още Reuters.

Сред страните, които са изразили притеснения относно последствията от подобно решение, са Германия, Австрия, Унгария, Италия и Словакия.

На срещата ще се обсъди и спешната нужда от осигуряване на други канали за снабдяване с газ, както и стратегии за запълване на хранилищата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024