Снимка: © Getty Images

Европейската комисия предлага да се задейства Общата предпазна клауза на Пакта за стабилност и растеж (ПСР) като част от стратегията на ЕК за бърз и координиран отговор на пандемията от COVID-19. Предпазната клауза беше приета като част от реформата на ПСР през 2011 г. Тогава в отговор на дълговата криза бяха въведени строги изисквания, за да се гарантира, че държавите членки няма да се отклоняват от общите правила за рамера на бюджетния дефицит и държавния дълг. Общата предпазна клауза дава възможност в ситуация на тежка криза тези правила да бъдат нарушени, временно и по координиран начин. 

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: „Предлагаме максимална гъвкавост за нашите правила, които ще позволят на националните правителства да подкрепят всички — техните здравни системи, персонал, както и хората, засегнати от кризата. Искам да гарантирам, че отговаряме на хората, както и на социално-икономическото измерение на пандемията по възможно най-добрия начин“.

Предложението на ЕК ще бъде обсъдено от финансовите и икономическите министри на държавите членки в телеконферентен разговор на 23 март. След като то бъде одобрено, държавите членки ще могат да се отклонят от обичайните бюджетни изисквания, за да предприемат мерки за адекватно справяне с кризата. 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети