Емблематичната централа на СДС на ул. "Раковски" 134 ще бъде предназначена за официален офис на европейските делегирани прокурори в България.

Това съобщава служебният министър на правосъдието Крум Зарков в интервю за БНР.

Зарков е изпратил писмо до Министерството на регионалното развитие и областния управител на София, за да може сградата да се прехвърли на Висшия съдебен съвет, а оттам - на европейските делегирани прокурори.

"Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи", казва Крум Зарков.

Той коментира, че процесът върви "доста бързо" и че очаква още в първите заседания на ВСС да се задейства окомплектоването на автономната разследваща институция.

На същата улица се намират и офисите на представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент.

Сградата на ул. "Раковски" 134 беше обект на спорове в продължение на няколко години, след като СДС изгуби парламентарното си представителство през 2017 г. Партията все още ползва част от нея, а и през 2021 си върна депутатската квота през коалиция с ГЕРБ.

Междувременно в нея се настаниха НФСБ на Валери Симеонов и "Воля" на Веселин Марешки, които също изгубиха привилегията си за ползване на държавен имот след изпадането от Народното събрание през 2021.

През февруари 2022 г. "24 часа" съобщава, че СДС отново ще трябва да се изнесе от двата етажа, които още ползва, заради належащ основен ремонт.

Тогава главният секретар на партията Илия Лазаров съобщава, че останалите етажи са били предназначени за отдаване на Министерството на електронното управление на Божидар Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.