Десетки български потребители на Facebook се оплакват, че са получили временна забрана да споделят линкове в социалната мрежа. Причината, изглежда, е свързана със споделянето на статии от сайтове като "Дневник" и "Свободна Европа".

Забраната за повечето потребители е със срок от 24 часа, като някои споделят, че получават и удължаване, въпреки че вече са били блокирани и съответно не са могли да споделят още линкове.

Като обяснение за забраната някои потребители казват, че са получили съобщение, че са споделяли фалшиви новини. Освен статии, потребителите със забрана не могат да споделят и чужди статуси, както и външно съдържание като GIF изображения, видеа и т.н.

Повечето потребители, които споделят, че са блокирани, са поддръжници на "Демократична България" и участват активно в дискусии на политически теми.

В същото време кликването на някои линкове към сайта на "Дневник" изпраща потребителите на предупредителна страница, според която хипервръзката води към сайт със зловредно съдържание.

Велислава Попова, главен редактор на “Дневник”, каза, че за момента няма официално становище от Facebook за причините сайтът да бъде блокиран. Също така не ѝ е известно причината да е свързана с технически проблеми.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. Facebook проактивно взима разнообразни мерки, с които да ограничи разпространението на фалшиви новини. Те включват ограничения на зловредно съдържание, блокиране на тролски профили, изтриване на съдържание и ограничаване на реклами. Голяма част от ограниченията, за които Facebook говори до момента, са свързани с изборите в САЩ и други големи англоговорящи страни, но компанията твърди, че наблюдава за вмешателство в изборите в целия свят. 

В последните дни компанията тества известия, с които предлага ресурси за борба с екстремизъм на потребители, за които смята, че са на път към екстремистко поведение или са били изложени на такова съдържание. Според CNN Business - този тест е само за потребители в САЩ, но скрийншотове с известието се споделят и от български потребители.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев се оплака пред ЕП, че "с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те"

"Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват"

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE