Facebook блокира индивидуални профили и медийни сайтове в седмицата преди изборите

Десетки български потребители на Facebook се оплакват, че са получили временна забрана да споделят линкове в социалната мрежа. Причината, изглежда, е свързана със споделянето на статии от сайтове като "Дневник" и "Свободна Европа".

Забраната за повечето потребители е със срок от 24 часа, като някои споделят, че получават и удължаване, въпреки че вече са били блокирани и съответно не са могли да споделят още линкове.

Като обяснение за забраната някои потребители казват, че са получили съобщение, че са споделяли фалшиви новини. Освен статии, потребителите със забрана не могат да споделят и чужди статуси, както и външно съдържание като GIF изображения, видеа и т.н.

Повечето потребители, които споделят, че са блокирани, са поддръжници на "Демократична България" и участват активно в дискусии на политически теми.

В същото време кликването на някои линкове към сайта на "Дневник" изпраща потребителите на предупредителна страница, според която хипервръзката води към сайт със зловредно съдържание.

Велислава Попова, главен редактор на “Дневник”, каза, че за момента няма официално становище от Facebook за причините сайтът да бъде блокиран. Също така не ѝ е известно причината да е свързана с технически проблеми.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. Facebook проактивно взима разнообразни мерки, с които да ограничи разпространението на фалшиви новини. Те включват ограничения на зловредно съдържание, блокиране на тролски профили, изтриване на съдържание и ограничаване на реклами. Голяма част от ограниченията, за които Facebook говори до момента, са свързани с изборите в САЩ и други големи англоговорящи страни, но компанията твърди, че наблюдава за вмешателство в изборите в целия свят.

В последните дни компанията тества известия, с които предлага ресурси за борба с екстремизъм на потребители, за които смята, че са на път към екстремистко поведение или са били изложени на такова съдържание. Според CNN Business - този тест е само за потребители в САЩ, но скрийншотове с известието се споделят и от български потребители.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023