Facebook и Instagram блокираха руски държавни медии от платформите си Снимка: © Getty Images

Технологичният гигант Meta обяви, че забранява достъпа до няколко руски държавни медии в платформата си Facebook и Instagram. Сред засегнатите са профилите на РТ, "Россия Сегодня" и други. Причината за тези действия е, че въпросните медии са извършвали дейност, свързана с "чуждестранна намеса".

Реакцията на компанията майка на Facebook идва ден, след като Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу координирани от Кремъл новинарски организации. Той обяви, че тези канали вече не са просто "огнища на руската правителствена пропаганда и дезинформация", а участват в тайни дейности за влияние, насочени към подкопаване на американските избори и демокрацията.

"След внимателно обмисляне разширихме текущите си принудителни мерки срещу руските държавни медии: "Россия Сегодня", "RT" и други свързани с тях организации са забранени от нашите приложения в световен мащаб заради дейност, свързана с външна намеса", се казва в изявление на Meta.

Това са страници с милиони последователи. Преди забраната в понеделник RT е имала близо 7,2 млн. последователи във Facebook и 1 млн. в Instagram.

Този ход е продължение на действията, които Meta обяви през 2022 г., след началото на руската война в Украйна. От започването ѝ гигантът се опитва да се бори с разпространяването на руска дезинформация. Компанията се съобрази и с исканията на правителствата на ЕС да блокира достъпа до канали като "Спутник". В отговор на това през март 2022 г. Русия блокира достъпа до Facebook и Instagram в страната.

Действията на технологичния гигант идват и след друга новина от по-рано този месец. САЩ повдигнаха обвинения на двама служители на RT за пране на пари и участие в предполагаема схема за дезинформация. Те са вливали близо 10 млн. долара в американска медийна компания Tenet Media, която да създава и разпространява съдържание, което отговаря на интересите на Москва.

Тайната кампания за оказване на влияние е била насочена към американската общественост и е целяла да подкопае президентските избори в САЩ през 2024 г., твърдят американски служители.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в петък, че държавите трябва да третират дейността на руската държавна телевизия RT така, както третират тайните разузнавателни операции. RT иронизира действията на САЩ и обвини Вашингтон, че се опитват да попречат на телевизионния оператор да работи като журналистическа организация.

Новата глобална забрана на Meta следва подобни глобални мерки, които бяха въведени в YouTube за руски медийни канали, финансирани от държавата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024