Снимка: © Getty Images

Meta на Марк Зукърбърг е наела една от най-големите консултантски компании за Републиканската партия, за да организира масова кампания срещу TikTok в САЩ.

Това съобщава Washington Post в свое разследване. Кампанията включва публикуването на редакционни коментари или писма в големи регионални медии, разпространяване на съмнителни истории за опасни тенденции в TikTok, които всъщност са тръгнали от Facebook, и привличане на политически репортери и местни политици към каузата за ограничаване на влиянието на китайската платформа.

Въпреки че Facebook е най-голямата социална мрежа в света, от години тя губи младите потребители, които предпочитат късите видеоформати в TikTok.

"Мечтата ще е да публикуваме истории със заглавие "От танците до заплахата: Как TikTok стана най-опасната социална мрежа за децата", пише в един от мейлите на служител на Targeted Victory, до които са получили достъп журналистите от Washington Post.

Targeted Victory е създадена от Зак Мофат, бившия диркетор по дигиталните комуникации на Мит Ромни в кампанията му като кандидат за президент на САЩ през 2012 г. Консултантите са съветвали мениджърския екип на Facebook многократно през годините, включително при изслушванията на техни представители в Конгреса след скандала около изборите през 2016 г.

Фирмата е получила над 237 млн. долара финансиране от групи, свързани с Републиканската партия, само през 2020 г.

Targeted Victory реализира кампанията срещу TikTok по няколко линии, като цели да представи приложението като опасно за сигурността на младите потребители. WP съобщава, че компанията е създала споделен документ в Google, озаглавен "Лоши клипове в TikTok", в който се съдържат "линкове към съмнителни регионални новини, цитиращи TikTok като източник на рисковани тенденции сред тийнейджърите".

Партньорите на компанията в различните щати са стимулирани да разпространяват тези новини, за да принудят политическите лидери да реагират срещу китайския app.

Един от трендовете е т.нар. "devious lick", при който авторите на клиповете показват как крадат или унищожават училищна собственост - диспенсъри за сапун от тоалетните, огледала, поставки за тоалетна хартия, или друго оборудване.

Медии от Масачузетс, Мичиган, Минесота, Роуд Айлънд и Вашингтон подхващат новината за учениците, които вандализират училищата, за да се похвалят в TikTok, и дори успяват да накарат един от сенаторите от Демократичната партия Ричард Блументал да призове за обяснения от мениджърите на приложението.

Разследване на произхода на "devious licks", направено от Ана Фоли от подкаст-мрежата Gimlet, обаче показва, че тенденцията не е започнала да се разпространява от TikTok, а от Facebook.

През октомври 2021 г. Targeted Victory разпространяват друга "скандална" новина за това, че в TikTok се е появило ново предизвикателство - "Удари шамар на учителя си". Оказва се, че подобно нещо няма, а слухът за предполагаемото агресивно поведение се разпространява през Facebook.

Washington Post обръща внимание, че консултантската компания смесва легитимни притеснения за сигурността на данните, които потребителите предоставят на TikTok, с "градски легенди" за това как социалната мрежа може да стимулира хулиганското поведение сред тийнейджърите.

Едновременно с това са използвани контакти в регионални вестници, радиостанции и телевизии, за да се разпространяват позитивни новини за Facebook - например, че тя работи в подкрепа на чернокожи предприемачи - но без да се споменава, че информацията се предоставя от компания, финансирана пряко от Meta.

Част от мейлите, до които WP получава достъп, са изпращани през февруари 2022 г., когато Meta за първи път съобщи публично за спад на потребителите на Facebook в 18-годишната си история. Instagram, която също е част от портфолиото на Meta, се опитва да копира формата на TikTok с функцията Reels.

Малко преди това Facebook претърпя тежък PR-удар, след като бившата им служителка Франсес Хаугън освети прикриването на опасни практики в компанията, включително - негативното отражение върху психичното здраве на младите момичета от използването на Instagram.

Хаугън, която е работила за Google и Pinterest, преди да бъде наета от Facebook през 2019, свидетелства и пред американския Сенат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици