Facebook удължи забраната на Доналд Тръмп да публикува през платформата "безсрочно", като президентът на САЩ няма да може да пише поне в следващите 2 седмици. 

Забраната важи и за акаунта му в Instagram, който е част от системата на Facebook.

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото му време на власт, за да подкопае мирното и законосъобразно предаване на властта на избрания му наследник Джо Байдън", пише Марк Зукърбърг в своя позиция. 

Той оправдава решението на компанията да изтрие част от публикациите на Тръмп от нощта на размириците, защото те биха провокирали ще по-голямо насилие. 

"През последните няколко години допускахме президента Тръмп да използва платформата ни в съответствие със собствените ни правила, като понякога премахвахме съдържание или поставяхме забележка, ако публикациите нарушават стандартите ни. Правихме го, защото вярвахме, че обществеността има право на възможно най-широк достъп до политическата реч, дори тя да е противоречива. Но настоящият контекст е фундаментално много по-различен, а платформата ни се използва за разпалване на насилствен бунт срещу демократично избрана власт", пише Зукъбърг. 

Периодът на "мълчанието" на Тръмп във Facebook ще съвпадне с последните дни на мандата му и с полагането на клетва от Джо Байдън. До момента  Twitter не е обявил подобна санкция, но профилът на президента в платформата продължава да е блокиран заради по-ранното наказание. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"