Facebook спря профила на Тръмп поне до края на мандата му

Facebook удължи забраната на Доналд Тръмп да публикува през платформата "безсрочно", като президентът на САЩ няма да може да пише поне в следващите 2 седмици.

Забраната важи и за акаунта му в Instagram, който е част от системата на Facebook.

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото му време на власт, за да подкопае мирното и законосъобразно предаване на властта на избрания му наследник Джо Байдън", пише Марк Зукърбърг в своя позиция.

Той оправдава решението на компанията да изтрие част от публикациите на Тръмп от нощта на размириците, защото те биха провокирали ще по-голямо насилие.

"През последните няколко години допускахме президента Тръмп да използва платформата ни в съответствие със собствените ни правила, като понякога премахвахме съдържание или поставяхме забележка, ако публикациите нарушават стандартите ни. Правихме го, защото вярвахме, че обществеността има право на възможно най-широк достъп до политическата реч, дори тя да е противоречива. Но настоящият контекст е фундаментално много по-различен, а платформата ни се използва за разпалване на насилствен бунт срещу демократично избрана власт", пише Зукъбърг.

Периодът на "мълчанието" на Тръмп във Facebook ще съвпадне с последните дни на мандата му и с полагането на клетва от Джо Байдън. До момента Twitter не е обявил подобна санкция, но профилът на президента в платформата продължава да е блокиран заради по-ранното наказание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024