Facebook възстановява акаунта на Тръмп, не иска да пречи на "публичните дебати"

Доналд Тръмп ще бъде допуснат отново до платформите Facebook и Instagram, след като Meta обяви, че прекратява двугодишното блокиране на профилите му. Забраната ще бъде вдигната "през следващите седмици".

"Като общо правило не искаме да пречим на откритите, публични и демократични дебати на платформите на Meta - особено в контекста на изборите в демократични общества като САЩ. Обществеността трябва да може да чуе какво казват нейните политици - доброто, лошото и грозното - за да може да направи информиран избор при гласуването", каза Ник Клег, президент по глобалните въпроси на компанията.

Преди две години редица платформи, включително Facebook, Twitter и YouTube взеха безпрецедентното решение да блокират тогава действащия тогава президент на САЩ от своите платформи.

Действията бяха предприети във връзка с щурма на Капитолия през януари 2021 г. и коментарите в социалните мрежи на президента, който подстрекаваше избирателите си към потенциално насилие и разпространяваше лъжата, че изборите са били "откраднати".

Всяка една от компаниите подходи различно към прилагането на мерките. Twitter избра постоянна забрана, а Facebook заяви, че спирането му е само временно, като в крайна сметка то продължи близо две години. Преди месеци новият собственик на Twitter Илон Мъск също отблокира 45-ия президент, след като проведе анкета сред потребителите.

Представителят на Meta Ник Клег посочва, че забраната върху акаунта на Тръмп е била "извънредно решение, взето при извънредни обстоятелства". Той заяви, че проверка е установила, че акаунтите на Тръмп вече не представляват сериозен риск за обществената сигурност.

От известно време републиканците настояват бизнесмена да бъде допуснат отново във Facebook на фона на задаващата се догодина президентска кампания, в която той вече обяви участие.

В сряда Тръмп излезе с публикация - но в собствената си социална мрежа Truth Social, в която заяви, че Facebook е "загубил милиарди", след като е забранил "любимия ви президент, мен".

"Такова нещо никога повече не трябва да се случва на действащ президент или на някой друг", написа той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024