Фалшив профил на Асен Василев се появи в Twitter, създаден от италиански журналист

Фалшив профил на финансовия министър Асен Василев провокира смут в Twitter, след като започна да публикува невярна информация и принуди "Продължаваме промяната" да се разграничат изрично от акаунта.

Оказа се, че зад появата му стои италианският журналист Томазо Дебенедети, който е известен с практиката си да регистрира профили на известни политици или знаменитости в Twitter и да провокира доверчивостта на последователите им с груби лъжи.

Най-често го прави с пускането на фалшива информация за "смъртта" на световен лидер, актьор или музикант, с който предполагаемият му "аватар" се познава.

Акаунтът @AsenVasilevBg е създаден през май 2023 г. и за краткото си съществуване е събрал 655 последователи. Не е верифициран - т.е. няма синя отметка, която преди Илон Мъск помагаше в ориентирането между фалшивите и реалните личности в Twitter.

Не е ясно как съпредседателят на ПП е привлякъл вниманието на Дебенедети, но фактът, че самият Асен Василев досега не присъства в Twitter, очевидно е помогнало на журналиста да изфабрикува своя версия.

Първата му публикация се появява чак на 7 юни, като е приветствие на български и английски език "Добре дошли! Това е моят официален акаунт".

На следващия ден, 8 юни, обаче Дебенедети пуска фалшива новина "почина бившият президент на България Пецир Стоянов" (оригиналното изписване е запазено) със снимка на Петър Стоянов.

Веднага след като @AsenVasilevBg е изобличен като тролски профил, който разпространява лъжи, авторът му сам признава, че няма нищо общо с министъра на финансите на България.

От "Продължаваме промяната" заявяват, че Асен Василев има само един официален профил и той е във Facebook, a не в Twitter.

"Всичко останало са фалшиви профили и провокации", се казва в тяхна позиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024