Фалшива история за Камала Харис настрои републиканците срещу нея - с любезното съдействие на Мърдок Снимка: © Getty Images

Фалшива история за американския вицепрезидент Камала Харис настрои отново републиканци и демократи едни срещу други, с любезното съдействие на един таблоид и няколко консервативни медии.

Журналист от New York Post – вестник, контролиран от медийния магнат Рупърт Мърдок, напусна работа в медията с твърдението, че е била принудена да напише неправилна история за Харис.

Случаят се превърна в истински политически скандал, след като на 23 април (събота) New York Post излезе с главна страница, на която личеше голямото заглавие „KAM ON IN“. В материала се твърдеше, че за сметка на американските данъкоплатци, деца имигранти, настанени в Лонг Бийч (Калифорния), са получавали копия на детска книга, написана от Харис.

Според таблоида, който заставаше зад Доналд Тръмп по време на управлението му – книгата била част от специален пакет, предоставян на малките момчета и момичета, току-що влезли в страната и отделени от родителите си.

Историята бързо се разпространи сред консервативните медии и настрои част от лидерите на републиканците срещу администрацията на Джо Байдън. Репортер на Fox News, която също е собственост на близкия до Тръмп Рупърт Мърдок, дори попита въпрос, свързан с историята, на брифинг в Белия дом, който се излъчваше по националните телевизии.

Оказа се обаче, че почти нищо в информацията на таблоида не е истина.

Във вторник авторът на оригиналната статия Лаура Италиано написа в Twitter, че е напуснала вестника, и описа историята за Камала Харис като „грешна“. „Беше ми наредено да я напиша и не успях да окажа достатъчно голяма съпротива. Тъжно ми е, че напускам, но това, което ми казаха да направя, достигна връхна точка“, написа тя, без да дава повече подробности в социалните мрежи или пред медиите.

Всъщност, правителството не е осигурило нито една от въпросните книги на децата в калифорнийския лагер. New York Post публикуваха снимка с едно от копията, на което беше базирана цялата статия, но се оказа, че то е било дарено на малките момчета и момичета от местна книжарница, съобщава The Washington Post, цитирайки говорител от общината.

Въпреки това New York Post първоначално повториха грешните твърдения с втора статия, в която твърдят, че в Лонг Бийч са били раздадени „хиляди копия на книгата на Харис“. Целият случай показа с колко бърза скорост дезинформацията може да бъде използвана като политическо оръжие в модерната медийна среда. Таблоидът нанесе някои дребни корекции в материала си, но вече беше късно.

„Сега принуждават данъкоплатците да дават пари за книгата на Камала Харис, която да се предоставя на нелегални имигранти?“, попита републиканският сенатор от Арканзас Том Котън, но по-късно изтри „туита“ си.

Ръководителят на Националния комитет на републиканците Рона МакДаниел също атакува администрацията на американския президент. „След като научих, че властите раздават книгата на Камала Харис край границата, си струва да попитам: Платено ли ѝ е на Харис за тези книги? Дали тя генерира печалба от граничната криза на Байдън?“. Камала Харис не е коментирала казуса.

Журналистката Лаура Италиано е дългогодишен репортер за New York Post от нюйоркските съдилища. Тя е едно от най-харесваните лица в редакцията, пише New York Times. Нейното напускане показва на преден план ситуацията в таблоида. Рупърт Мърдок назначи нов главен редактор миналия месец – Кийт Пуул. Преди това той заемаше същия пост в лондонския вестник на магната The Sun. Най-малко осем журналисти на NYP са напуснали през последните месеци, включително кореспондентът от Белия дом Ебъни Боудън.

Fox News и New York Post отдавна са в симбиоза. В телевизионния ефир двама от водещите дискутираха материала на таблоида за книгата на Харис, а Питър Дууси – кореспондентът на Fox в Белия дом, попита прессекретарят на президента Джен Саки дали Камала Харис „прави пари“ от цялата тази процедура. Говорителят на Байдън не успя да отговори и каза, че „ще трябва да провери“ информацията. New York Post написа статия и за това – че Саки не е предоставила „никакви отговори“.

Консервативната Fox News също е обект на критики през последните дни заради фалшива новина, че Байдън планира да ограничи консумацията на червено месо сред американците в опит да се бори срещу глобалното затопляне и промените в климата. Графиката, която показаха по телевизията, гласеше: „Довиждане на бургерите заради новия план на Байдън за климата“.

Оказа се, че няма нищо такова. В понеделник Джон Робъртс от Fox призна, че надписите не са верни, защото това не е част от стратегията на американския президент.

Все пак в телевизията на Мърдок се появи глас от другия лагер – в лицето на ко-водещия Хуан Уилямс. „Миналата седмица ни излъгаха с историята за хамбургера. После казаха: „Знаете ли, че раздават книгата на Камала Харис на имигрантите?“, каза той. „Тези истории са грешни, но крайно десните коментатори полудяха и скочиха срещу демократите“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024