Фалшива новина "отрови" украински политик, участвал в преговорите с Москва Снимка: © Getty Images

Руски издания публикуваха новина, че украинският политик Рустем Умеров, част от преговорния екип на президента Володимир Зеленски, е бил отровен в Киев. Съобщението беше разпространено и сред български медии. Няколко часа по-късно, информацията беше опровергана от самия Умеров в профилите си в социалните мрежи.

“Предварително искам да коментирам информация на някои съмнителни „медии“. Добре съм. Моля не вярвайте на непроверени източници на информация. Информационната война в страната ни е активна. Пазете се“, написа той.

Разпространената "новина" има няколко варианта. В единия Умеров е бил отровен и е починал днес. В другия се твърди, че той е бил отровен с новичок в началото на месец март, но е успял да се възстанови. Прави се връзка и с убийството на Денис Киреев, който според неназовани източници е бил убит „по недоразумение“. 45-годишният финансист беше обявен за мъртъв на пети март, няколко дни след като той присъства на първата среща на преговорните екипи на Киев и Москва в Беларус.

Първоначалната неофициална версия, която беше разпространена от сайта "Страна.уа", беше, че Киреев е ликвидиран от украинското разузнаване по подозрение, че бил руски шпионин. Медията се позоваваше на думи на депутата от президентската партия "Слуга на народа" Александър Дубински за това, че Киреев е "подозиран в държавна измяна".

Новината се посрещна с недоумение, доколкото банкерът седеше рамо до рамо с водещите делегати на украинската страна в Беларус на 28 февруари.

Ден по-късно обаче главното разузнавателно управление на Министерство на отбраната на Украйна опроверга тези твърдения и обяви, че Киреев и още двама души са загинали при изпълнение на служебен дълг - и тримата са били сътрудници на украинското военно разузнаване.

"Отровеният" Рустем Умеров е народен представител от парламента на Украйна и представител на украинската делегация в преговорите между Киев и Москва.

Информацията за смъртта му беше разпространена и в редица канали в Telegram. Едно от съобщенията гласи: „Още един участник от преговорите с Русия беше убит в Киев. Според украински медии, народният депутат Рустем Умеров, който е част от делегацията в преговорите с Руската федерация, е бил отровен в Киев“.

Невярната информация за отравянето на политика се появи и в Twitter.

Разпространяването на подвеждащи твърдения и други форми на дезинформация се засилва на фона на продължаващата информационна война между Русия и Украйна, протичаща паралелно със случващото се на военния фронт.

В отговор на фалшивата новина за неговата смърт, Умеров призова: „Не четете съветски вестници преди обяд“, цитирайки думите на руския писател Михаил Булгаков от книгата му „Кучешко сърце“.

Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024