Денис Киреев: Кой е убитият украински банкер, набеден за руски шпионин

Смъртта на украинския банкер Денис Киреев е една от най-странните истории в хода на военните действия на руската армия в Украйна.

45-годишният финансист беше обявен за мъртъв на 5 март, няколко дни след като той присъства на първата среща на преговорните екипи на Киев и Москва в Беларус.

Първоначалната неофициална версия, която беше разпространена от сайта "Страна.уа", беше, че Киреев е ликвидиран от украинското разузнаване по подозрение, че бил руски шпионин. Медията се позоваваше на думи на депутата от президентската партия "Слуга на народа" Александър Дубински за това, че Киреев е "подозиран в държавна измяна".

Новината се посрещна с недоумение, доколкото банкерът седеше рамо до рамо с водещите делегати на украинската страна в Беларус на 28 февруари.

Ден по-късно обаче главното разузнавателно управление на Министерство на отбраната на Украйна опроверга тези твърдения и обяви, че Киреев и още двама души са загинали при изпълнение на служебен дълг - и тримата са били сътрудници на украинското военно разузнаване.

Съветникът на Володимир Зеленски - Михаил Подоляк - потвърждава тази информация в интервю за руската опозиционна журналистка Юлия Латинина.

Подоляк присъства и на трите досегашни срещи между украинската и руската делегации заедно с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Той твърди, че Денис Киреев не е членувал в официалния им екип, а е бил консултант "по въпросите, засягащи настроенията в Руската федерация". Съветникът отрича Киреев да е бил руски шпионин.

"Твърдението, че е бил убит от някакви специални служби, беше разпространено от единични субекти - стотици канали в Telegram с руска насоченост. Сред тях имаше и наши (украински) канали, които традиционно имат руска насоченост. С тях ще поработим в следствени формати - откъде са взели и защо са разпространили тази странна версия на Руската федерация по повод г-н Киреев", казва съветникът на президента.

Михаил Подоляк казва още, че убийството на Денис Киреев няма нищо общо с работата му като сътрудник на украинската делегация.

"Това е нещо извън преговорния процес, случило се е в Киев. Не е застрелян по време на преговорите, нито по пътя към или от преговорите. Той е убит по време на изпълнение на основната си работа в Киев. Работил е по специални операции на военното разузнаване на Украйна. Самите те казаха, че е убит по време на изпълнение на задължения като сътрудник на разузнаването. Към нас като преговорна група това няма отношение", казва още той пред Латинина.

На въпроса ѝ дали това означава, че Киреев е станал жертва на "руски шпионин", Подоляк заявява, че предстои да се проведе служебно разследване и когато резултатите от него станат известни, ще бъдат обявени всички версии. Той обаче посочва, че случаи като покушението срещу Денис Киреев не са прецедент.

"През 2014-2015 г. при нас имаше няколко такива случаи, когато в разгара на активната фаза на украино-руското противопоставяне бяха убити няколко сътрудници на службите", казва още той в разговора с руската журналистка.

Публичните съмнения за връзките на Денис Киреев с руски служби започват да се лансират няколко седмици преди началото на войната в Украйна.

В средата на февруари Киреев е бил спряган за назначение като зам.-управител на украинската Централна банка. В Киев обаче е организиран протест на представители от групата "Безименен патриот", които твърдят, че Киреев има връзки с руските служби за сигурност и трябва да бъде съден за измяна.

По същото време украински блогър на име Ярослав Бондаренко публикува клип, в който твърди, че Киреев пътува редовно до Русия и че от години сътрудничи на Кремъл, като "предава данни за покупките на оръжие за украинската армия".

В продължение на няколко години Денис Киреев е работил за братята Сергей и Андрей Клюеви - двама от най-богатите хора в Украйна до революцията през 2014 г. Двамата се смятат за хора от близкото обкръжение на бившия президент Виктор Янукович. Братята са обявени за международно издирване заради обвинения в злоупотреба с власт, присвояване на имущество, и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024