Смъртта на украинския банкер Денис Киреев е една от най-странните истории в хода на военните действия на руската армия в Украйна.

45-годишният финансист беше обявен за мъртъв на 5 март, няколко дни след като той присъства на първата среща на преговорните екипи на Киев и Москва в Беларус.

Първоначалната неофициална версия, която беше разпространена от сайта "Страна.уа", беше, че Киреев е ликвидиран от украинското разузнаване по подозрение, че бил руски шпионин. Медията се позоваваше на думи на депутата от президентската партия "Слуга на народа" Александър Дубински за това, че Киреев е "подозиран в държавна измяна".

Новината се посрещна с недоумение, доколкото банкерът седеше рамо до рамо с водещите делегати на украинската страна в Беларус на 28 февруари.

Ден по-късно обаче главното разузнавателно управление на Министерство на отбраната на Украйна опроверга тези твърдения и обяви, че Киреев и още двама души са загинали при изпълнение на служебен дълг - и тримата са били сътрудници на украинското военно разузнаване.

Съветникът на Володимир Зеленски - Михаил Подоляк - потвърждава тази информация в интервю за руската опозиционна журналистка Юлия Латинина.

Подоляк присъства и на трите досегашни срещи между украинската и руската делегации заедно с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Той твърди, че Денис Киреев не е членувал в официалния им екип, а е бил консултант "по въпросите, засягащи настроенията в Руската федерация". Съветникът отрича Киреев да е бил руски шпионин.

"Твърдението, че е бил убит от някакви специални служби, беше разпространено от единични субекти - стотици канали в Telegram с руска насоченост. Сред тях имаше и наши (украински) канали, които традиционно имат руска насоченост. С тях ще поработим в следствени формати - откъде са взели и защо са разпространили тази странна версия на Руската федерация по повод г-н Киреев", казва съветникът на президента.

Михаил Подоляк казва още, че убийството на Денис Киреев няма нищо общо с работата му като сътрудник на украинската делегация.

"Това е нещо извън преговорния процес, случило се е в Киев. Не е застрелян по време на преговорите, нито по пътя към или от преговорите. Той е убит по време на изпълнение на основната си работа в Киев. Работил е по специални операции на военното разузнаване на Украйна. Самите те казаха, че е убит по време на изпълнение на задължения като сътрудник на разузнаването. Към нас като преговорна група това няма отношение", казва още той пред Латинина.

На въпроса ѝ дали това означава, че Киреев е станал жертва на "руски шпионин", Подоляк заявява, че предстои да се проведе служебно разследване и когато резултатите от него станат известни, ще бъдат обявени всички версии. Той обаче посочва, че случаи като покушението срещу Денис Киреев не са прецедент.

"През 2014-2015 г. при нас имаше няколко такива случаи, когато в разгара на активната фаза на украино-руското противопоставяне бяха убити няколко сътрудници на службите", казва още той в разговора с руската журналистка.

Публичните съмнения за връзките на Денис Киреев с руски служби започват да се лансират няколко седмици преди началото на войната в Украйна.

В средата на февруари Киреев е бил спряган за назначение като зам.-управител на украинската Централна банка. В Киев обаче е организиран протест на представители от групата "Безименен патриот", които твърдят, че Киреев има връзки с руските служби за сигурност и трябва да бъде съден за измяна.

По същото време украински блогър на име Ярослав Бондаренко публикува клип, в който твърди, че Киреев пътува редовно до Русия и че от години сътрудничи на Кремъл, като "предава данни за покупките на оръжие за украинската армия".

В продължение на няколко години Денис Киреев е работил за братята Сергей и Андрей Клюеви - двама от най-богатите хора в Украйна до революцията през 2014 г. Двамата се смятат за хора от близкото обкръжение на бившия президент Виктор Янукович. Братята са обявени за международно издирване заради обвинения в злоупотреба с власт, присвояване на имущество, и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"