Фандъкова: Мислим за отварянето на още паркове и на Витоша Снимка: © Getty Images

„Целта е отварянето на повече паркове и мислим също да позволим достъпа до Витоша“ – това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Трябват няколко дни да видим как се справяме с парковете и се надявам да можем да получим разрешение. Надявам се, че другата седмица можем да пуснем хората във Витоша“, каза кметът на София в предаването „Лице в лице“ по bTV.

От понеделник десет парка в столицата бяха отворени за разходки на родители с малки деца. От 09:30 до 18:30 ч. могат да се разхождат родители, придружаващи деца до 12 години. Това важи за десет столични парка - Северен парк, Западен парк, Южен парк, "Заимов", парк на НДК, парк на НДК 2, парк "Студентски", "Дружба", "Гео Милев" и "Борисова градина". Ще се позволява струпване на едно място на не повече от двама възрастни. Извън този период е позволена разходката на хора с домашни любимци.

„Два дни подготвяхме тази организация. Над 120 души са заети. Това е една първа стъпка, в която всички да осъзнаем как да се погрижим за себе си и за околните. Защото носим лична отговорност. Благодаря на всички, които спазват правилата“, каза Фандъкова.

„В ситуацията на извънредно положение най-засегнати са децата. Те имат нужда от повече простор, от чист въздух. Задават ми се много въпроси – защо децата, а не възрастните?. Защото възрастните са най-уязвимата група“, каза тя.

Призна, че първият ден е бил по-проблемен, но днес ситуацията в парковете е много по-добра. „Хората вече са се ориентирали. Отворихме определен брой алеи. Няма как всяка алея да има полицай или служител на общината. Трябва да покажем, че сме готови да живеем в новите условия“, каза столичният кмет.

„Вчера имаше хора без маски в парковете. Всеки ще каже, че няма смисъл да се носят, но за да предпазим хората около нас, трябва да сме отговорни“, смята тя.

Сподели, че нейното желание и цел е постепенно да се отваря града за хората. Има стратегия и парк „Възраждане“ да се отвори при същия режим като останалите.

„В момента в Западен парк има строеж. С районния кмет подготвяме утре и паркът „Света Троица“ да отвори за хората, които не могат да се движат в Западен парк. Отворихме още една алея в Борисовата градина, така че да могат да се разхождат родителите и децата, да се прибират по-лесно“, каза Фандъкова.

Тя обяви, че загубите на София за месец март в сравнение с март миналата година са 19 млн. лв. Затова прогнозата е намаляване на приходите на общината с 23,4 млн.

„Имаме намерение да започнем поетапно да връщаме платените зони заради „хаоса с движението в центъра“, обяви още Фандъкова.

Тя каза, че организацията в четири многопрофилни общински болници е на ниво. „Следим ежедневно откритите отделения за коронавирус в три от тях. Във Втора градска има 7 болни, в Първа градска – двама, а засега в Четвърта градска няма болни“.

Каза, че медицинските лица са обезпечени и „им помагаме със защитни облекла, а директорите са длъжни да създадат нужната организация. Най-важно е да гарантираме заплатите. Така правим сметките и бюджета“.

Фандъкова сподели още, че е било извършено тестване на 600 медици с PCR в общинските болници. В началните етапи са били установени четирима заболели, които са поставени в изолация у дома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023