Снимка: © Getty Images

„Целта е отварянето на повече паркове и мислим също да позволим достъпа до Витоша“ – това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

„Трябват няколко дни да видим как се справяме с парковете и се надявам да можем да получим разрешение. Надявам се, че другата седмица можем да пуснем хората във Витоша“, каза кметът на София в предаването „Лице в лице“ по bTV.

От понеделник десет парка в столицата бяха отворени за разходки на родители с малки деца. От 09:30 до 18:30 ч. могат да се разхождат родители, придружаващи деца до 12 години. Това важи за десет столични парка - Северен парк, Западен парк, Южен парк, "Заимов", парк на НДК, парк на НДК 2, парк "Студентски", "Дружба", "Гео Милев" и "Борисова градина". Ще се позволява струпване на едно място на не повече от двама възрастни. Извън този период е позволена разходката на хора с домашни любимци.

„Два дни подготвяхме тази организация. Над 120 души са заети. Това е една първа стъпка, в  която всички да осъзнаем как да се погрижим за себе си и за околните. Защото носим лична отговорност. Благодаря на всички, които спазват правилата“, каза Фандъкова.

„В ситуацията на извънредно положение най-засегнати са децата. Те имат нужда от повече простор, от чист въздух. Задават ми се много въпроси – защо децата, а не възрастните?. Защото възрастните са най-уязвимата група“, каза тя.

Призна, че първият ден е бил по-проблемен, но днес ситуацията в парковете е много по-добра. „Хората вече са се ориентирали. Отворихме определен брой алеи. Няма как всяка алея да има полицай или служител на общината. Трябва да покажем, че сме готови да живеем в новите условия“, каза столичният кмет.

„Вчера имаше хора без маски в парковете. Всеки ще каже, че няма смисъл да се носят, но за да предпазим хората около нас, трябва да сме отговорни“, смята тя.

Сподели, че нейното желание и цел е постепенно да се отваря града за хората. Има стратегия и парк „Възраждане“ да се отвори при същия режим като останалите.

„В момента в Западен парк има строеж. С районния кмет подготвяме утре и паркът „Света Троица“ да отвори за хората, които не могат да се движат в Западен парк. Отворихме още една алея в Борисовата градина, така че да могат да се разхождат родителите и децата, да се прибират по-лесно“, каза Фандъкова.

Тя обяви, че загубите на София за месец март в сравнение с март миналата година са 19 млн. лв. Затова прогнозата е намаляване на приходите на общината с 23,4 млн.

„Имаме намерение да започнем поетапно да връщаме платените зони заради „хаоса с движението в центъра“, обяви още Фандъкова.

Тя каза, че организацията в четири многопрофилни общински болници е на ниво. „Следим ежедневно откритите отделения за коронавирус в три от тях. Във Втора градска има 7 болни, в Първа градска – двама, а засега в Четвърта градска няма болни“.

Каза, че медицинските лица са обезпечени и „им помагаме със защитни облекла, а директорите са длъжни да създадат нужната организация. Най-важно е да гарантираме заплатите. Така правим сметките и бюджета“.

Фандъкова сподели още, че е било извършено тестване на 600 медици с PCR в общинските болници. В началните етапи са били установени четирима заболели, които са поставени в изолация у дома.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев