В момента София няма сериозен проблем с чистотата на въздуха – това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. В интервю за NOVA тя сподели, че се надява замърсяването да не достигне пиковите стойности, каквито имаше преди няколко дни.

На 27 ноември почти всички квартали в София отчетоха фини прахови частици във въздуха с над 4 нива над нормата, появи се и гъста мъгла, а стойностите на праховите частици бяха около и над 100 µg/m.

„Вчера и днес, както беше и прогнозата, нямаме проблем със замърсяването. Разбира се, на мен ми се иска да нямаме огромни пикове, каквито имахме преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяване е твърдото гориво”, каза Фандъкова.

Справка в сайта aqicn.com, отчитащ индекса за качество на въздуха, показва, че днес замърсяването с фини прахови частици в София е определено като „умерено“.

Кметът на столицата съобщи, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища, което е голям процент и е една от многото комплексни причини за замърсяването на въздуха. По думите й - вече има над 2500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. „На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии“, каза Фандъкова.

Кметът на София коментира и разпространението на Covid-19. Според нея – през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците в града с необходимите ресурси.

По думите й - над 80% от софиянците приемат и спазват мерките за носенето на маски. „Това показа направено от нас проучване. 7 екипа на ЦГМ и „Общинска полиция” правят непрекъснати проверки”, каза Фандъкова.

„Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, добави столичният кмет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024