Фаворити, рекорди и изненади – какво да очакваме от Световното първенство по баскетбол Снимка: © Getty

За пръв път в историята Световното първенство по баскетбол на FIBA се провежда едновременно в няколко страни – Филипините, Индонезия и Япония. То започна на 25 август и продължава до 10 септември.

Решението за това е взето още през 2017 г. Първоначално сред претендентите за домакини на турнира е и Русия. Страната оттегля кандидатурата си след избухването на грандиозния допинг скандал, породен от разкритията на Световна антидопингова агенция (WADA), че руски атлети системно са приемали различни видове стимуланти.

Президентът на Руската баскетболната федерация Андрей Кириленко тогава обяснява решението с „негативното отношение на световната спортна общност към руските атлети и спорта в държавата като цяло“ .

След началото на войната в Украйна, Международната федерация по баскетбол (FIBA) забрани на Русия и Беларус да участват в настоящото световно първенство.

Решението домакини да бъдат Филипините, Индонезия и Япония е пряко свързано с непрекъснато увеличаващия се интерес към баскетбола в Азия.

Световно по баскетбол

По време на миналото световно първенство, провело се в Китай през 2019 г., един срещу друг се изправиха отборите на домакините и Полша.

Срещата е проследена от 70 млн. души по цял свят, което я превръща в едно от най-гледаните спортния събитие на годината.

Започналият преди два дни турнир се очертава да бъде изключително интригуващ по ред причини. В момента САЩ и вече несъществуващата Югославия са единствените държави, печелили златните медали по пет пъти.

Големият въпрос, който вълнува всички почитатели на баскетбола, е дали американците могат да станат шампиони, превръщайки се в едноличен първенец в тази класация?

Безспорно, тимът на САЩ е сред фаворитите, но големите звезди от НБА не участват в турнира, отстъпвайки място на по-млади играчи – като Антъни Едуардс, Остин Рийвс, Паоло Банчеро, Брандън Инграм и Тайрийз Халибъртън. Експертите са единодушни, че отборът е много талантлив, но липсата на опит може да се окаже сериозен проблем.

На световно първенство през 2019 г. САЩ записаха ужасяващо представяне, завършвайки на седмо място. Тогава шампиони станаха Испания, водени от Рики Рубио, който беше обявен и за най-полезен играч на турнира. Тази година, обаче, той отсъства. Преди няколко седмици той шокира баскетболния свят, съобщавайки, че слага пауза на своята кариера, за да се фокусира върху психичното си здраве.

Сред основните претенденти за спечелването на златото е и Словения, воденa от суперзвездата си Лука Дончич, както и Сърбия. Те обаче са без своя най-добър играч – Никола Йокич, който преди няколко месеца стана шампион на НБА с отбора на Денвър Нъгетс, а освен това беше избран за най-полезен играч на финалите.

Националният отбор на Франция започна участието си в надпреварата с тежко поражение от Канада. Въпреки това, „петлите“ са амбицирани да се превърнат в едва петата държава, печелила медал в три последователни световни първенства (през 2014 и 2019 г. французите спечелиха бронзовите отличия). Досега това са правили единствено САЩ, СССР, Югославия и Бразилия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024