ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида Снимка: © Getty Images

Служители на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) са претърсили дома на 45-ия президент на страната Доналд Тръмп. Новината съобщи самият Тръмп.

По думите му неговото имение, намиращо се в курорта Мар-А-Лаго във Флорида, е "под обсада, нападнато и окупирано от голяма група" федерални агенти.

От бюрото отказват да коментират повода за претърсването, но редица американски медии се позовават на източници, близки до разследването, според които обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани президентски документи, които са били изпратени от Белия дом до имението Мар-А-Лаго.

"Това са мрачни времена за нашата нация, тъй като моят красив дом, Мар-А-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада и е окупиран от голяма група агенти на ФБР", каза той в изявление, публикувано в неговата социална мрежа Truth.

Министерството на правосъдието на САЩ и централата на ФБР отказаха да коментират проверката.

Едно от децата на президента - Ерик Тръмп, заяви пред Fox News, че претърсването обхваща кутии с документи, които баща му е донесъл със себе си от Белия дом, и че бившият държавен глава от месеци си сътрудничи с Националния архив по този въпрос.

Федералният закон, наречен Закон за президентските архиви на САЩ, изисква правилното съхраняване на бележки, писма, записки, имейли, факсове и други писмени съобщения, свързани с официалните задължения на президента. По закон президентите на САЩ са задължени да прехвърлят всички свои работни документи в Националния архив.

Официални лица обаче твърдят, че 45-ият президент незаконно е скъсал много документи. Някои от тях дори е трябвало да бъдат залепени, съобщават от архива. Тръмп отхвърли обвиненията, че е боравил неправилно с официални документи, като "фалшиви новини".

Според източник, запознат с разследването, Министерството на правосъдието е проучвало перспективата за започване на наказателно разследване по въпроса за документите още от април. През януари, когато Националният архив се подготвя да прехвърли документи от Белия дом на Комисията по разследването на щурма на Капитолия от 6 януари, институцията установява, че около 15 кутии с материали са били неправилно отнесени в Мар-а-Лаго.

В крайна сметка записите бяха върнати след известно бавене и преговори с адвокатите на Тръмп, но служителите разбират, че президентът е взел със себе си някои документи, ясно обозначени като класифицирани и чувствителни за националната сигурност. В кутиите имало още: писмо, оставено за Тръмп от неговия предшественик на поста Барак Обама, писма от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и модел на Air Force One, който Тръмп избрал, но бил бракуван от администрацията на Байдън.

Сагата накара и комисията по надзор на Камарата на представителите, ръководена от конгресменката Каролин Малоуни, да започне отделно разследване, в което се отбелязва, че "премахването или укриването на правителствени документи е криминално престъпление".

Всяко претърсване на частен имот трябва да бъде одобрено от съдия, след като разследващият орган на реда докаже, че то е оправдано, което означава, че официални лица във ФБР и съдебни служители са били наясно с проверката на имението. ФБР се оглавява от Кристофър Рей, който беше назначен от Тръмп преди той да напусне поста си.

"След като работих и си сътрудничих със съответните правителствени агенции, това необявено нахлуване в дома ми не беше необходимо или уместно. Те дори проникнаха в сейфа ми!", коментира Тръмп.

До късно в понеделник вечертa поддръжници на бившия президент се бяха събрали от другата страна на улицата в близост до неговото имение във Флорида и държаха знамена на Тръмп и лозунги от кампанията му през 2020 г., включително отличителните шапки с надпис "Make America Great Again", пише "Washington Post".

Претърсването на дома му идва в момент, в който Тръмп се подготвя за евентуална трета президентска кандидатура през 2024 г. Според Тръмп операцията е дело на радикално леви демократи, които искат да попречат на неговата кандидатура. Подобно претърсване на имот на президент никога не се е случвало в историята на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024