Снимка: © Unsplash

Американската Служба за безопасност на храните и лекарствата FDA публикува предупреждение за опасните странични ефекти на хлороквина и неговия дериват хидроксихлороквин. Двете лекарства, които се ползват за лечение на малария, започнаха да се прилагат като експериментална терапия върху пациенти с Covid-19. 

FDA обаче съобщава за случаи на сериозни проблеми със сърдечния ритъм и отравяне при пациенти, подложени на лечение с тези медикаменти, които често се комбинира с антибиотика азитромицин. Службата предупреждава лекарите да не предписват хлороквиновите лекарства за извънболнична употреба при пациенти с коронавирус. 

"Хидроксихлороквинът и хлороквинът могат да предизвикат нарушения на сърдечния ритънм като удължаване на QT интервала и опасно бърза сърдечна честота, наречена вентрикуларна тахикардия. Продължаваме да изследваме рисковете, свързани с употребата на хидроксихлороквин и хлороквин при Covid-19 и ще обявим публично всяка допълнителна информация", казват от FDA. 

Пациентите, които приемат лекарствата за малария или автоимунни заболявания, могат да продължат терапията си по съответното лекарско предписание. 

Хлороквинът привлече вниманието през март, когато изследвания в Китай и Франция върху малки групи пациенти показаха подобрения на състоянието им. Още тогава експертите предупреждаваха да не се създават фалшиви надежди, защото тестовете не са представителни, а медикаментът трябва да се дозира много внимателно заради опасността от отравяне или смърт при неправилна употреба. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети