Фелдшер с 35 контактни лица разпространи коронавируса в област Шумен Снимка: © Getty Images

През последното денонощие броят на заразените в област Шумен нарасна от 18 на 45. Това се дължи на "безотговорното поведение на един човек," обясни кметът на община Каолиново Нида Ахмедов пред NOVA.

80-годишен фелдшер с коронавирус напусна общинската болница по свое желание, след което се прибра в село Климент, където живее. То се намира именно в община Каолиново, където са позиционирани всички нови случаи:

"Констатирали сме 35 контактни лица на фелдшера," каза още кметът. "За съжаление в тази бройка има много деца, сред тях и едно, което няма годинка. Само трима са настанени в болница, плюс фелдшерът и жена му, които се самоизписаха."

Мъжът е бил първият констатиран случай. Той практикува в съседното село Тъкач, а е лекувал и хора от село Изгрев, където е прихванал коронавируса. Областният управител на Шумен Стефан Желев също даде информация по темата, цитиран от Bulgaria On Air:

"Първите случаи са отишли при него и той е предписал самолечение, давал им нещо. Вместо да ги изпрати към здравните служби, за да бъдат прегледани и да им бъде назначено адекватно лечение, той ги оставил. Именно тези първи случаи са разпространили болестта сред останалите хора. Самият той е бил заразен и е разпространявал."

Двамата със съпругата му са транспортирани с линейка обрато в Климент, където се намират под карантина и се самолекуват. Ахмедов обяви, че за да няма нарушения на изолацията, през час се правят проверки.

Досега в общината са тествани над 200 човека, включително половината работници във фабрика "Каолин". Там са открити девет положителни проби, но засега предприятието няма да бъде затваряно.

Село Тъкач остава основното огнище, където има заразени цели семейства, заяви още кметът на общината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024