"Феновете да благодарят на Борисов": 37 млн. лв за "Ботев" и "Локомотив" Снимка: © Getty Images

Министерски съвет официално отпусна 37 милиона лева за изграждане на общинска спортна инфраструктура в Пловдив и отделно 25 млн. лв за ремонт на спортни салони в училищата в цялата страна.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че сумата е спестена от закупуването на нов правителствен самолет и ще подпомогне футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“.

Част от средствата ще отидат за дострояването на стадион „Христо Ботев“. „Жълто-черните“ играят своите мачове на базата в Коматево и вече няколко години реконструкцията на стадиона им се бави, което на няколко пъти предизвика протести от страна на феновете на "канарчетата".

Другата част от сумата ще е за изграждане на тренировъчна база за „Локомотив“, а министър-председателят Бойко Борисов обяви, че Министерски съвет отпуска три милиона лева и за спорта в Шумен.

Все още предстои да се реши как средствата ще бъдат разпределени.

„Съберете се общинският съвет и решете“, обърна се премиерът към кмета на Пловдов – Здравко Димитров, по време на заседание на Министерския съвет днес. „Парите, които спестяваме от самолета, отиват за тези съоръжения. Плюс 3 милиона за стадиона в Шумен. Той е опасен. Трябва да започнат да го подготвят“.

Димитров благодари на министър-председателя „за отношението му към Пловдив“. „Феновете трябва да благодарят на Борисов“, каза кметът.

Допълнително с 25 млн. лв. ще се направят физкултурни салони на 50 училища, в които учат над 30 000 деца.

"Нека да се знае, че много училища нямат салони. Като е хубаво времето, децата играят навън, но ние сме длъжни това неравенство да го прекратим“, каза Борисов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че изграждането на физкултурни салони в училищата е било основният приоритет на министерството, заложен в програмата на управление на третия кабинет на Борисов.

„С днешното решение на Министерски съвет за отпускане на средства в размер на 25 милиона лева заявяваме ясно, че искаме да превърнем в реалност предизборното си обещание от 2017 година за подобряване на условията за спортуване на младите хора във всички населени места в страната“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022