"Феновете да благодарят на Борисов": 37 млн. лв за "Ботев" и "Локомотив" Снимка: © Getty Images

Министерски съвет официално отпусна 37 милиона лева за изграждане на общинска спортна инфраструктура в Пловдив и отделно 25 млн. лв за ремонт на спортни салони в училищата в цялата страна.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че сумата е спестена от закупуването на нов правителствен самолет и ще подпомогне футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“.

Част от средствата ще отидат за дострояването на стадион „Христо Ботев“. „Жълто-черните“ играят своите мачове на базата в Коматево и вече няколко години реконструкцията на стадиона им се бави, което на няколко пъти предизвика протести от страна на феновете на "канарчетата".

Другата част от сумата ще е за изграждане на тренировъчна база за „Локомотив“, а министър-председателят Бойко Борисов обяви, че Министерски съвет отпуска три милиона лева и за спорта в Шумен.

Все още предстои да се реши как средствата ще бъдат разпределени.

„Съберете се общинският съвет и решете“, обърна се премиерът към кмета на Пловдов – Здравко Димитров, по време на заседание на Министерския съвет днес. „Парите, които спестяваме от самолета, отиват за тези съоръжения. Плюс 3 милиона за стадиона в Шумен. Той е опасен. Трябва да започнат да го подготвят“.

Димитров благодари на министър-председателя „за отношението му към Пловдив“. „Феновете трябва да благодарят на Борисов“, каза кметът.

Допълнително с 25 млн. лв. ще се направят физкултурни салони на 50 училища, в които учат над 30 000 деца.

"Нека да се знае, че много училища нямат салони. Като е хубаво времето, децата играят навън, но ние сме длъжни това неравенство да го прекратим“, каза Борисов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че изграждането на физкултурни салони в училищата е било основният приоритет на министерството, заложен в програмата на управление на третия кабинет на Борисов.

„С днешното решение на Министерски съвет за отпускане на средства в размер на 25 милиона лева заявяваме ясно, че искаме да превърнем в реалност предизборното си обещание от 2017 година за подобряване на условията за спортуване на младите хора във всички населени места в страната“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024