Снимка: © Getty Images

Министерски съвет официално отпусна 37 милиона лева за изграждане на общинска спортна инфраструктура в Пловдив и отделно 25 млн. лв за ремонт на спортни салони в училищата в цялата страна.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че сумата е спестена от закупуването на нов правителствен самолет и ще подпомогне футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“.

Част от средствата ще отидат за дострояването на стадион „Христо Ботев“. „Жълто-черните“ играят своите мачове на базата в Коматево и вече няколко години реконструкцията на стадиона им се бави, което на няколко пъти предизвика протести от страна на феновете на "канарчетата".

Другата част от сумата ще е за изграждане на тренировъчна база за „Локомотив“, а министър-председателят Бойко Борисов обяви, че Министерски съвет отпуска три милиона лева и за спорта в Шумен.

Все още предстои да се реши как средствата ще бъдат разпределени.

„Съберете се общинският съвет и решете“, обърна се премиерът към кмета на Пловдов – Здравко Димитров, по време на заседание на Министерския съвет днес. „Парите, които спестяваме от самолета, отиват за тези съоръжения. Плюс 3 милиона за стадиона в Шумен. Той е опасен. Трябва да започнат да го подготвят“.

Димитров благодари на министър-председателя „за отношението му към Пловдив“. „Феновете трябва да благодарят на Борисов“, каза кметът.

Допълнително с 25 млн. лв. ще се направят физкултурни салони на 50 училища, в които учат над 30 000 деца.

"Нека да се знае, че много училища нямат салони. Като е хубаво времето, децата играят навън, но ние сме длъжни това неравенство да го прекратим“, каза Борисов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че изграждането на физкултурни салони в училищата е било основният приоритет на министерството, заложен в програмата на управление на третия кабинет на Борисов.

„С днешното решение на Министерски съвет за отпускане на средства в размер на 25 милиона лева заявяваме ясно, че искаме да превърнем в реалност предизборното си обещание от 2017 година за подобряване на условията за спортуване на младите хора във всички населени места в страната“, каза той.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"