Fiat Chrysler и Groupe PSA се сливат в нов гигант Снимка: © FCA

Френският автомобилен производител Peugeot SA (Groupe PSA) и Fiat Chrysler са на крачка от сливането си в нов гигант за индустрията с общи приходи в размер на 170 млрд. евро.

Двете компании обявиха, че са подписали обвързващо споразумение за комбиниране на бизнесите си в нова група, като всеки от участниците ще държи дял от 50% от собствеността. Под контрола на новото дружество влизат брандовете Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep Lancia, Maserati, Peugeot, Opel и Vauxhall.

Сделката цели да създаде нов лидер в автомобилното производство с по-голям мащаб и способност за инвестиции в нови технологии. PSA и Fiat Chrysler посочват, че с обединени сили ще се превърнат в четвъртия по обем производител на автомобилно оригинално оборудване в света и трети - по приходи.

"Общото дружество ще притежава лидерството, ресурсите и мащаба, необходими за заемането на водеща позиция в новата епоха на устойчивата мобилност", се казва в съобщението на PSA и Fiat Chrysler.

Групата, която осигурява над 400 000 работни места, обяви, че не планира закриването на производствени бази в резултат на сделката.

Очаква се сливането да приключи в рамките на 12-15 месеца. Председателят на борда на директорите във Fiat Chrysler Джон Елкан ще продължи да изпълнява тази функция и в новата група, а главен изпълнителен директор ще бъде Карлос Таварес, който досега управляваше PSA. Централата на групата ще се намира в Холандия, а акциите ще продължат да се търгуват на фондовите борси в Париж, Милано и Ню Йорк.

Сделката ще има значителен ефект върху бъдещето на световната автомобилна индустрия в прехода й към все по-масивни инвестиции в електрически и самоуправляващи се превозни средства. Комбинираната оперативна печалба на новата група се изчислява на повече от 11 млрд. евро, с около 8,7 милиона продадени автомобили на година. Сливането би трябвало да позволи съкращение на разходите на годишна база в размер на около 3,7 млрд. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023