Fiat Chrysler и Groupe PSA се сливат в нов гигант Снимка: © FCA

Френският автомобилен производител Peugeot SA (Groupe PSA) и Fiat Chrysler са на крачка от сливането си в нов гигант за индустрията с общи приходи в размер на 170 млрд. евро.

Двете компании обявиха, че са подписали обвързващо споразумение за комбиниране на бизнесите си в нова група, като всеки от участниците ще държи дял от 50% от собствеността. Под контрола на новото дружество влизат брандовете Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep Lancia, Maserati, Peugeot, Opel и Vauxhall.

Сделката цели да създаде нов лидер в автомобилното производство с по-голям мащаб и способност за инвестиции в нови технологии. PSA и Fiat Chrysler посочват, че с обединени сили ще се превърнат в четвъртия по обем производител на автомобилно оригинално оборудване в света и трети - по приходи.

"Общото дружество ще притежава лидерството, ресурсите и мащаба, необходими за заемането на водеща позиция в новата епоха на устойчивата мобилност", се казва в съобщението на PSA и Fiat Chrysler.

Групата, която осигурява над 400 000 работни места, обяви, че не планира закриването на производствени бази в резултат на сделката.

Очаква се сливането да приключи в рамките на 12-15 месеца. Председателят на борда на директорите във Fiat Chrysler Джон Елкан ще продължи да изпълнява тази функция и в новата група, а главен изпълнителен директор ще бъде Карлос Таварес, който досега управляваше PSA. Централата на групата ще се намира в Холандия, а акциите ще продължат да се търгуват на фондовите борси в Париж, Милано и Ню Йорк.

Сделката ще има значителен ефект върху бъдещето на световната автомобилна индустрия в прехода й към все по-масивни инвестиции в електрически и самоуправляващи се превозни средства. Комбинираната оперативна печалба на новата група се изчислява на повече от 11 млрд. евро, с около 8,7 милиона продадени автомобили на година. Сливането би трябвало да позволи съкращение на разходите на годишна база в размер на около 3,7 млрд. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024