Снимка: © FCA

Френският автомобилен производител Peugeot SA (Groupe PSA) и Fiat Chrysler са на крачка от сливането си в нов гигант за индустрията с общи приходи в размер на 170 млрд. евро. 

Двете компании обявиха, че са подписали обвързващо споразумение за комбиниране на бизнесите си в нова група, като всеки от участниците ще държи дял от 50% от собствеността. Под контрола на новото дружество влизат брандовете Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep Lancia, Maserati, Peugeot, Opel и Vauxhall. 

Сделката цели да създаде нов лидер в автомобилното производство с по-голям мащаб и способност за инвестиции в нови технологии. PSA и Fiat Chrysler посочват, че с обединени сили ще се превърнат в четвъртия по обем производител на автомобилно оригинално оборудване в света и трети - по приходи. 

"Общото дружество ще притежава лидерството, ресурсите и мащаба, необходими за заемането на водеща позиция в новата епоха на устойчивата мобилност", се казва в съобщението на PSA и Fiat Chrysler. 

Групата, която осигурява над 400 000 работни места, обяви, че не планира закриването на производствени бази в резултат на сделката. 

Очаква се сливането да приключи в рамките на 12-15 месеца. Председателят на борда на директорите във Fiat Chrysler Джон Елкан ще продължи да изпълнява тази функция и в новата група, а главен изпълнителен директор ще бъде Карлос Таварес, който досега управляваше PSA. Централата на групата ще се намира в Холандия, а акциите ще продължат да се търгуват на фондовите борси в Париж, Милано и Ню Йорк. 

Сделката ще има значителен ефект върху бъдещето на световната автомобилна индустрия в прехода й към все по-масивни инвестиции в електрически и самоуправляващи се превозни средства. Комбинираната оперативна печалба на новата група се изчислява на повече от 11 млрд. евро, с около 8,7 милиона продадени автомобили на година. Сливането би трябвало да позволи съкращение на разходите на годишна база в размер на около 3,7 млрд. евро.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон