Снимка: © FCA

Френският автомобилен производител Peugeot SA (Groupe PSA) и Fiat Chrysler са на крачка от сливането си в нов гигант за индустрията с общи приходи в размер на 170 млрд. евро. 

Двете компании обявиха, че са подписали обвързващо споразумение за комбиниране на бизнесите си в нова група, като всеки от участниците ще държи дял от 50% от собствеността. Под контрола на новото дружество влизат брандовете Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Jeep Lancia, Maserati, Peugeot, Opel и Vauxhall. 

Сделката цели да създаде нов лидер в автомобилното производство с по-голям мащаб и способност за инвестиции в нови технологии. PSA и Fiat Chrysler посочват, че с обединени сили ще се превърнат в четвъртия по обем производител на автомобилно оригинално оборудване в света и трети - по приходи. 

"Общото дружество ще притежава лидерството, ресурсите и мащаба, необходими за заемането на водеща позиция в новата епоха на устойчивата мобилност", се казва в съобщението на PSA и Fiat Chrysler. 

Групата, която осигурява над 400 000 работни места, обяви, че не планира закриването на производствени бази в резултат на сделката. 

Очаква се сливането да приключи в рамките на 12-15 месеца. Председателят на борда на директорите във Fiat Chrysler Джон Елкан ще продължи да изпълнява тази функция и в новата група, а главен изпълнителен директор ще бъде Карлос Таварес, който досега управляваше PSA. Централата на групата ще се намира в Холандия, а акциите ще продължат да се търгуват на фондовите борси в Париж, Милано и Ню Йорк. 

Сделката ще има значителен ефект върху бъдещето на световната автомобилна индустрия в прехода й към все по-масивни инвестиции в електрически и самоуправляващи се превозни средства. Комбинираната оперативна печалба на новата група се изчислява на повече от 11 млрд. евро, с около 8,7 милиона продадени автомобили на година. Сливането би трябвало да позволи съкращение на разходите на годишна база в размер на около 3,7 млрд. евро.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G

Варна се сдоби с "вулканичен" паметник на Васил Левски

Дарението от Съюза на арменците в България предизвика полемика в социалните мрежи