ФИФА обеща милиони на националните федерации, ако Световното се провежда на две години Снимка: © Getty Images

ФИФА държи на позицията си и настоява Световното първенство да започне да се провежда на всеки две години, като обещава това да носи допълнителни 3.8 милиарда в приходите за рамките на всеки четири.

Все пак Джовани Инфантино отрече, че решението ще бъде направено независимо от противоречивите мнения по темата и обяви, че ще се гласува на следващия конгрес на федерацията.

В понеделник ФИФА е представила пред делегатите си проучване на Nielsen, което гарантира покачване на приходите в рамките на четиригодишен период от 6.2 милиарда евро до 10.

На срещата бе казано също, че 3 милиарда евро ще бъдат отделени във фонд за солидарност за федерациите членки, като националните организации ще получават по допълнително финансиране от 14 милиона. Не бе пояснено какъв точно ще бъде методът на разпределение на средствата, съобщава The Athletic.

Тази информация обаче остава в пълен контраст с предоставената от УЕФА. В петък от Европейския орган предоставиха свое проучване, проведено от консултантската фирма "Оливър & Олбаум", което предвещава, че промените ще означават спад в прходите на европейските национални федерации с между 2.4 и 7 милиарда евро за период от четири години.

Инфантино контрира с аргумента, че реформата ще бъде полезна за феновете по целия свят, като същевременно ще смали разликата във финансирането между най-богатите и най-бедните държави в света.

"Не можем да кажем на останалата част от света "Дайте ни парите си и ни гледайте по телевизията". Разбирам, че някои държави имат Световно първенство по два пъти в седмицата, защото разполагат с най-добрите играчи в света в местните си лиги. Но други страни, региони и дори континенти не виждат Световно и най-добрите състезатели в рамките на целия си живот, на цяло поколение," каза той.

Инфантино добави и че е направено проучване с участието на 100 хиляди фена от 140 държави, което показва, че младите поколения искат да гледат Световни първенства по-често.

Идеята се появи за пръв път по предложение на федерацията на Саудитска Арабия през май, като негово чело стои бившият наставник на английски клуб Арсенал Арсен Венгер. Опитният треньор смята, че подобен ход ще помогне за промотирането на спорта пред новите поколения:

"Младите фенове и общество имат нужда от смислени събития. Ако не ги създадем, друг спорт ще го направи."

Мненията по темата обаче са противоречиви. Докато CAF, африканският футболен управляващ орган, даде своята подкрепа за плана, UEFA и CONMEBOL (Южна Америка) остават в категорична опозиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024