Фигурите от Паметника на съветската армия може да се преместят в НИМ

Областната администрация на София обмисля няколко варианта за преместване на Паметника на съветската армия - не само в Музея на социалистическото изкуство.

Това става ясно от интервю на областния управител Вяра Тодева пред "Капитал".

Втората опция е фигурите да се преместят в Националния исторически музей в Бояна, откъдето се очаква становище по случая.

Третият вариант е те да бъдат поставени на "друго подходящо място на терен държавна собственост, който да бъде извън централната част на столицата".

"Първата стъпка и при трите варианта е да възстановим строителните книжа, за да можем да имаме подробна информация за скулптурите и барелефите и да може на базата на геоложкото проучване да се прецени дали същите могат да бъдат разположени на конкретния терен", казва Тодева.

Изчезналите проектни книжа от 50-те години на миналия век са формалната причина, поради която държавата не може да започне отдавна очакваното демонтиране на паметника.

След като се избере конкретно местоположение за скулптурите и барелефите, ще трябва да се изработи и проект за преместване, който да се съгласува с министъра на културата след решение на Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство, казва тя.

Постаментите на паметника обаче ще си останат в центъра на София, поне до второ решение - т.е. до провеждане на конкурс за бъдещия облик на Княжеската градина от главния архитект и избор на концепция.

Заради конструктивните дефекти и опасността от падащи плочи от основния монумент предстои той да бъде заграден, а елементите от постамента да се закрепят или демонтират.

Всички процедури обаче ще се забавят с неизвестен срок заради бюрокрация - проблем, който провокира сериозно недоволство и дори саморъчно чупене на плочата на паметника както в нощта на 17 август от футболни фенове.

Дори поставянето на оградите изискваше изработване на проект, който тепърва ще се съгласува.

"Преместването на паметника не е трудно, но се оказа, че не е толкова бързо като процедура. Разбирам огромното нетърпение на гражданите, които са очаквали близо 30 години това да се случи, както и че някои са очаквали това да стане само с един подпис, но за съжаление процедурата е малко по-дълга и затова се опитваме да информираме гражданите и обществеността прозрачно за всички стъпки, за да не се създава нереалистично очакване. Другото, което е много важно, специално за мен, процедурата да бъде изцяло законосъобразна. По този начин ще избегнем всякакви обжалвания, което в крайна сметка ще бъде и в интерес на столичани, а именно всичко да се случи по един безпрепятствен начин", казва Тодева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024