Философ по образование, художник по призвание, преминал през школата на модната индустрия. Наричат го "кръщелника на Анди Уорхол". Картините му обаче са силно повлияни от старите майстори като Рубенс, Ван Гог и Ван Дайк. Самият той се определя като "нео поп сюрреалист".

Той е Филип Колбер, един от най-интересните съвременни артисти, и за първи път ще гостува в България със своята изложба Lobster Land.

Многопластовото му творчество използва изразни средства от изобразителното изкуство, скулптурата, дизайна на дрехи и мебели, дори създаването на видео игри, като прави препратки към историята и нейните аналогии със съвременността.

Колбер се вдъхновява от всекидневните символи, които могат да отключат по-дълбок смисъл. Мотивите, които често присъстват в изкуството му, са свързани с изобразяване на съвременните потребителски навици и навлизането на цифровите медии.

Най-странната препратка, която е правил в творчеството си, е „суперфалшивият кич стил Луи XIV в интериора нюйоркския апартамент на Доналд Тръмп“. Една от известните му творби е опаковането на BMW 7 с винил, щампован със запазената му марка - пържени яйца на очи.

Платната му са много цветни и ярки, и изразяват желанието на художника да подчертае нашия постоянен глад за информация и да разшири максимално границите на живописта.

Сътрудничеството с големи звезди на музикалната сцена и модни икони само потвърждава разбирането му за отвореността на света и изкуството, и какво е влиянието на масмедиите и социалните медии върху възприятията на публиката.

Един от първите му почитатели е Карл Лагерфелд, който оценява неговия дизайнерски лейбъл The Rodnik Band, вдъхновен от пост поп-арт движението. Сред известните фенове на изкуството му са Лейди Гага ,Кание Уест, Сиена Милър, Лили Коул, и др.

Първата изложба на Филип Колбер в България ще бъде открита в галерия "Структура" на ул. „Кузман Шапкарев“ №9, на 15 февруари. Събитието става факт с партньорството на VIVACOM, чиято стратегия за популяризиране на световното изкуство срещна българската публика с фотографски експозиции на артисти от ранга на Лени Кравиц, Брайан Адамс, Стив Маккъри и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"