Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината Снимка: © Collage

Появата на бившия премиер Бойко Борисов и част от партийната му свита в завода "Неохим" в Димитровград, заедно с един от директорите на предприятието Стефан Димитров, излезе извън полето на кампанийното предизборно мероприятие, каквото видимо беше. Малко е вероятно да сте пропуснали това събитие - тогава - чрез живото си предаване във Фейсбук, Борисов обяви как "никога не е лъгал българите" и затова го избирали толкова пъти. Заяви още, че "промяната убива България" и била пратена, за да "убие българската енергетика".

По време на сбирката Димитров - който освен в управата на завода за торове, бе и в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ на предишния парламентарен вот, се оплака как "Неохим" спира работа заради високите цени на газа и вече уволнявали работници. Всичко това се случи на 13 август.

В официалната страница на предприятието обаче от 1 август има съобщение за спиране на работата и то гласи: "На 01.08.2022 г. „Неохим“ АД преустанови работата на производствените си мощности, респективно консумацията на природен газ, за извършване на годишен планов ремонт."

На целия сюжет реагира Филип Ромбаут, съсобственик на другия мащабен завод за торове в България - "Агрополихим", с публикация във Фейсбук. Бизнесменът от Белгия казва, че пише, защото "границата на благоприличието е премината" този път. Иначе "начинът, по който някои мениджъри на определени "утвърдени компании" и високопоставени политици имат "селективна памет", за да я пригодят към своя разказ, в началото е много комичен за хората, които разбират опитите за манипулация...", заявява Ромбаут.

"Неохим", другата торова компания в България, спечели 75 млн. лв. за първите 6 месеца (на годината - б.р.), главно защото "Булгаргаз" реши да субсидира цялата българска индустрия, като й позволи да купува газ на "регулирани от "Булгаргаз" цени, вместо да запази много евтиния азерски газ за зимата, за да не се налага хората да плащат високи сметки. Сега всички ще плащат за главоломните печалби на някои компании, като тези печалби няма да отидат при работниците...", започва коментара си какво се случва в сектора представителят на "Агрополихим".

"Газопотребяващата индустрия в България лицемерно плачеше за помощ и през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът беше много по-евтин, отколкото в ЕС, и въпреки че от години различните работодателски асоциации настояват за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени, но не и България. Но сега азербайджанският много евтин газ свърши и цените на газа в България се изравняват с тези на Европа ... и се бие тревога", продължава той.

Ромбаут добавя, че въпреки че миналата седмица "Неохим" решава да направи съобщение как спира дейността си заради "високата цена на газа", въпросното спиране е планирано още в края на миналата година - и това става ясно, когато димитровградската компания подава данните си за потребление към "Булгаргаз": "Всъщност всяка година те спират работа през лятото. И вероятно са " уволнили" хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много".

"Бойко Борисов се появи в "Неохим" и започна да вие като вълк - това ми дойде в повече. За 10 години той, Теменужка (Петкова - б.р.) и сие не успяха да построят 80-километрова газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръбопровод за транзитни доставки на "Газпром" до Сърбия и нататък (...) Какво направиха те, за да се завърши интерконекторът с Гърция? Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия газопровод, получихме няколко телефонни обаждания "да не възразяваме и да сътрудничим". Именно заради това, че интерконекторът с Гърция не беше завършен навреме, България загуби 1 милиард кубични метра азерски газ, който вероятно е бил с около 100 долара по-евтин от сегашните цени Това са много милиони, загубени заради ...да, заради какво?", споделя още Ромбаут ("Агрополихим" се намира край Девня, а трасето на т.нар. Балкански поток, който всъщност е втората тръба на газопровода Турски поток, минава в близост - б.р.)

Бизнесменът обяснява, че настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. "Ние в "Агрополихим" разбрахме това преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото, което са правили и преди 60 години, особено ако се опитват да го правят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономически изгодно и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ".

Следва прочитът на бизнесмена за политическото послание на вибшия премиер: "Г-н Борисов крещи, че "промяната убива България" , но е тъкмо обратното - липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов пожелае да дойде в "Агрополихим", ние с удоволствие ще му обясним няколко неща какво трябва да се промени и изобщо не се е променило през последните 25 години, откакто аз съм тук. Но през 10-те години на неговия мандат не сме виждали нито един министър да ни посещава и може би това също е знак."

Филип Ромбаут заявява, че големите компании следва да купуват газ на пазарен принцип - защото това е начинът, по който функционира цяла Европа. "Беше голяма грешка да се разпилее евтиният азерски газ за големите компании, които го консумират. Регулираните цени, т.е. цените от "Булгаргаз", не са за едрата индустрия.

Белгиецътт, който прави бизнес в България, допълва с гордост, че "Агрополихим" не само се справя с предизвикателствата и в кризата, но и вече е почти независим от газа и цената му, очаква се да се "освободи" от него напълно до края на годината, ако няма бюрократични спънки. Компанията продължава да наема хора на работа, повишава и заплатите - само за миналата година с между 20 и 30 на сто, а най-ниските възнаграждения са на нивото на средната работна заплата в страната. Предстоят и нови инвестиции за пад 250 млн. евро и удвояване на капацитета на производството.

Посланието на Филип Ромбаут завършва с думите: "Коя компания защитавате, г-н политик, и по каква причина?"

Филип Ромбаут от "Агрополихим" за Бойко Борисов: Границата на благоприличието е премината

Думите му за печалбата на "Неохим" от началото на годината се потвърждават и от публичната информация за финансовото положение на завода в Димитровград.

Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев (от "Зелено движение") веднага след проявата на лидера на ГЕРБ и Стефан Димитров оповести какво е открил в оповестения на 30 юни 2022 г. отчет на "Неохим". А именно:

"Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда "Неохим"). Разходите за заплати са 12 млнл лв., с осигуровките - 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите", сподели Панев.

Отчетът на "Неохим", публикуван на 25 юли 2022 г., пък съдържа изречението: "Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време инсталациите подлежат на текущ ремонт".

Това звучи в синхрон с официалното съобщение от завода за торове в Димитровград от 1 август, че работата е спряна за годишен планов ремонт. Това обяснява и защо в предприятието към 13 август е "тихо", за което Бойко Борисов "съчувстваше" по време на посещението си в неработния съботен ден и търсеше виновника за това. Извадката от междинния доклад на дейността на предприятието също бе публикувана от Панев.

Кратка разходка из официалния сайт на завода за торове в Димитровград разкрива и още една подробност. От есента на 2021 г. самият "Неофим" АД, който публично страда заради високите цените на държавния доставчик "Булгаргаз", има издадена лицензия за търговия с природен газ за период от 10 години.

В документа за издаването на лицензия, достъпен на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в който са и мотивите на завода да поиска статут на търговец с газ, пише:

"... Дружеството посочва, че от месец март 2020 г. е участник на краткосрочен и дългосрочен сегмент за двустранна търговия на организирания борсов пазар на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД.

Допълва, съгласно сключен Договор за ползване на виртуална търговска точка с „Булгартрансгаз“ ЕАД е ползвател и на виртуална търговска точка (ВТТ), което дава възможност на „Неохим“ АД да купува и продава природен газ на ВТТ по договори за период, по-голям от една година.

Заявителят посочва също, че участието на платформите на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД и Commercial Dispatching Plattform (Платформа за търговско диспечиране на „Булгартрансгаз“ ЕАД) му позволява да сключва краткосрочни и дългосрочни договори за покупка и продажба на природен газ с цел уреждане на краткосрочни или дългосрочни извънредни излишъци или недостиг на природен газ, с което допринася за повишаване на ликвидността на пазара за търговия на природен газ.

Във връзка с горното, „Неохим“ АД счита, че предлаганият десетгодишен срок би осигурил реализация както на средносрочните, така и на дългосрочните му намерения да купува и продава природен газ."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024