Финансиране, което се променя според нуждите на бизнеса Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Те отиват при бизнеса, а не той при тях. За разлика от типичните банкери, които канят предприемачите, седейки в банковите офиси, експертите на ПроКредит Банк отиват на място - там, където реално се извършва дейността.

„Ние не сме едни странични наблюдатели, а врим и кипим в това, което бизнесът прави,“казва Афродита Миланова, ръководител отдел Малки и средни предприятия в ПроКредит Банк.

Когато говорим за финансиране на малки и средни фирми, ПроКредит Банк е основен фактор на пазара у нас. Банката е популярна с това, че е близо до клиентите си и познава дейността им в дълбочина.

Знаят, че за да расте, бизнесът има нужда от предвидимост и ефективност. Затова създават и модел за финансиране, който да отговори точно на тези потребности. Наричат го рамково споразумение, което включва няколко продукта в един договор. От една страна той пести средства и време за клиентите, от друга – осигурява предвидимост, точно когато бизнесът има нужда.

Срещаме се с Афродита Миланова, за да разберем повече за нуждите на малките и средните предприятия и решенията, които ПроКредит Банк дава.

Познавате пазара отблизо – какви са проблемите пред малките и средните предприятия и в коя част от цикъла се намира икономиката в момента?

В момента наблюдаваме забавяне на икономиките в Европа, а инфлацията остава сравнително висока. Продължава да е наболял проблемът с недостига на работна ръка. Всичко това - на фона на постепенно покачване на лихвите.

Основното нещо, което би помогнало на бизнеса по-бързо да се адаптира е, ако има предвидимост – както по отношение на пазара, така и по отношение на своите партньори, част от които сме и ние банките.

Именно поради тази причина ние разработихме този продукт Рамково споразумение за финансиране, като продължение на основния ни принцип, а именно, че когато сме близо до клиентите, знаем от какво те имат нужда.

С този продукт от една страна искаме да предложим предвидимост, а от друга - да постигнем ефективност и то за двете страни. Вярваме, че едно партньорство винаги е двупосочно.

Афродита Миланова

Афродита Миланова, ръководител отдел Малки и средни предприятия в ПроКредит Банк

Какво предстaвлява този продукт?

На практика той обхваща основната гама от банкови продукти, от които един бизнес, като цяло има нужда.

Рамковото споразумение има няколко основни характеристики.

Първото е, че заедно с клиента определяме максимален кредитен лимит, който той би ползвал за определен период от време, тоест покрива текущите му нужди и бъдещи такива. Тук говорим за лимит, а не за конкретна сума, от която се нуждае в момента.

Следващият компонент това е срочност. Тази срочност обикновено е 10 години, защото това е и срокът на една ипотека, в която тя важи, но е възможно да бъде за по-дълъг или по-кратък срок.

Третият компонент е обезпечението. Обикновено то е недвижим имот, защото това е дългосрочен кредитен лимит.

Обезпечението се регистрира при сключване на договора и разходите по него се правят еднократно. Независимо колко усвоявания ще има клиентът в рамките на този лимит, не е необходимо да регистрира обезпечението при всяко усвояване.

И съответно четвъртата компонента, която го характеризира, е разнообразието от продукти, които бизнесът може да ползва в рамките на този кредитен лимит.

Той може да се ползва от клиента за негови оборотни нужди, под формата на кредитна линия, овърдрафт, кредит на вноски. Също, клиентът може да ползва част от лимита за инвестиции, които да бъдат за строителство на база, покупка на недвижим имот, машини, софтуер - каквото му е необходимо. Банкови гаранции и акредитиви също може да са част от разрешените продукти.

Можете ли да ни дадете пример как точно работи този продукт?

Даден клиент има необходимост от финансиране, но не само за конкретна цел, възникнала в момента, а от решение, което дългосрочно да му даде предвидимост и достъп до кредитиране. Именно тогава, ние предлагаме Рамково споразумение за финансиране. Стъпките, които следват са – клиентът подава искане, ние правим финансов анализ, одобряваме сумата, следва подписване на Договора за Рамково споразумение и регистриране на обезпечението.

След това, във всеки един момент от действието на договора и когато бизнесът има нужда, може да бъде усвоена сума, частично или изцяло до размера на одобрения кредитен лимит. Именно в това е разликата в сравнение със стандартния договор за кредит, при който трябва всеки път отново и отново да се премине цялата процедура по одобрение, включително и учредяване на обезпечението.

Това освен, че отнема време е свързано и с много повече разходи за клиента. Рамковото споразумение работи на друг принцип и не се налага минаване на цялата дълга процедура повторно. Лимитът се определя еднократно, не само за тази нужда, а и за един средносрочен план. Усвоявания могат да се правят в рамките на целия период на действие на договора, като процедурата е изключително улеснена.

Администрацията в Банката също е минимизирана, което ни позволява по-добра ефективност и осигурява повече време на експертите да отделят внимание и да предоставят качествено обслужване на клиентите.

За какъв тип фирми е полезен този продукт?

Няма ограничение – както за малки, така и за средни фирми, включително и за земеделски производители.

Продуктът може да се използва за оборотни или инвестиционни цели, а също така и за банкови гаранции и акредитиви. Клиентите ни земеделски производители също могат да ползват Рамковото споразумение за покупка на земеделска земя, техника или оборотни нужди.

Как точно се определят лимита и обезпечението по кредита?

За одобрението на лимита ние стъпваме от една страна на финансовите показатели на фирмата, на вида и стойността на обезпечението, но от друга и на бизнес модела на компанията, тъй като той е в основата за гарантиране на финансова стабилност. За нас е важно начина, по който се управлява бизнеса да е икономически устойчив, с грижа за околната среда и служителите.

Посещавайки клиентите ни на местата, където те осъществяват дейността си, ние коментираме не само исканата сума, целта и обезпечението. Говорим си за историята на бизнеса, устойчивите практики, които прилага, какви са плановете му за бъдещо развитие. Така придобиваме цялостна представа и можем да предложим дългосрочно решение за работа с Банката, което включва и кредитния лимит за Рамковото споразумение.

Веднъж, след като лимитът е одобрен, клиентът може да го използва при необходимост.

Как този продукт е по-различен от останалите на пазара?

В тази съвкупност, която предлагаме на клиентите си - да могат да ползват различен тип продукти с един договор, с една ипотека и многократно усвояване и погасяване - няма аналог, който да се предлага на българския пазар.

През годините един бизнес има различни потребности от банково финансиране и ние му осигуряваме спокойствие и предвидимост.

Така например преди две години, когато започна войната в Украйна и имаше проблем с доставките, много заводи спряха да работят. Много фирми изпаднаха в ситуация, в която нямаха ресурси, за да продължат да работят и да изпълняват поръчки, което наложи много бързо, за кратко време да поискат двойни и тройни оборотни лимити, за да заредят складовете за година напред, защото нямаха предвидимост.

Нашите клиенти, които имаха такива рамкови споразумения, получиха финансиране за 2 дни, защото тези лимити просто ги имаха подписани.

Смятаме, че тази сигурност наистина е оценена и е в основата на изграждане на дългосрочно партньорство с нашите клиенти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024